luni, 29 februarie 2016

Tortura prin speranță

În secolul al XVI-lea, la Saragossa, în Spania, un rabin putrezea într-o temniță subterană, umedă și întunecată, torturat de Inchiziție ca să-și renege credința. Un frate dominican, al treilea Mare Inchizitor al Spaniei, urmat de un torționar-șef și de două ajutoare ale acestuia, vine să-l anunțe, cu ochii în lacrimi, că „pedeapsa lui frățească a luat sfârșit“: a doua zi, va urca pe rug, împreună cu alți patruzeci de eretici ca el, și trebuie să-și încredințeze sufletul lui Dumnezeu. 
La scurt timp după această vizită, prizonierul observă că ușa temniței nu-i bine închisă; neîndrăznind să creadă că-i adevărat, deschide ușa ezitând și zărește un coridor foarte lung, luminat slab de niște torțe. Se târăște pe coridor, terorizat de gândul că va fi descoperit. După lungi minute de mers târâș, simte pe mâini o adiere și zărește în față o ușă mică. Se ridică în picioare și o împinge. Ușa cedează repede și se deschide spre o livadă de lămâi. Noaptea este magnifică, cerul este plin de stele. Rabinul, extenuat, dar cu sufletul plin de speranță, crede că a sosit momentul eliberării. Se vede deja alergând spre înălțimile din apropiere și respiră fericit aerul libertății.
Dintr-odată, două brațe ivite din întuneric îl cuprind și se trezește la pieptul Marelui Inchizitor. Acesta, cu ochii în lacrimi și cu înfățișarea bunului păstor ce-și regăsește oaia rătăcită, îi suflă, cu o respirație alterată de post: „Copilul meu, vrei să ne părăsești tocmai în ziua care ar putea fi cea a mântuirii tale?”

Repovestire a poveștii lui lui Villiers de l’Isle Adam - „La torture par l’espérance”, găsită în lucrarea „Paradoxul iubirii” a lui Pascal Bruckner


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!