Au trecut noua luni de cand scriam aici despre necesitatea ca Iohannis sa devina liderul opozitiei, care sa castige cu el Cotrocenii si sa inlature pesedismul odata pentru totdeauna. In acest moment, Iohannis este presedinte. Numai o eventuala decizie a ICCJ privind incompatibilitatea lui ar mai putea rasturna situatia. Sau o invalidare a alegerilor de catre CCR. Sper ca niciunul dintre aceste doua evenimente nu se va produce si Iohannis va ramane la Cotroceni pentru minimum cinci ani.
Prima problema cu care trebuie sa se confrunte noul presedinte este succesiunea la carma PNL. Iohannis trebuie sa demisioneze din partid. La congresul care va urma, PNL va alege un nou presedinte. Este foarte important cine va fi acesta. Slava domnului, o mare parte din comunistii mascati in liberali au plecat la incropeala politica a lui Tariceanu. Dar eu sunt sigur ca mai sunt destui. Spre exemplu Norica Nicolai. Este vital ca in fruntea PNL sa ajunga un liberal adevarat, unul care sa nu negocieze in secret cu pesedistii. Nu stiu cine ar putea fi acela. Sper sincer sa nu revina Crin Antonescu. Chiar daca am fost amici, chiar daca am o mare admiratie pentru verva, inteligenta si spontaneitatea lui, cred ca reinstalarea lui la carma PNL ar fi o eroare. Crin Antonescu este omul care a dus PNL alaturi de PSD. Ori asta nu se poate uita. El a stat la masa puterii alaturi de Ponta, a participat activ la gravele incalcari ale democratiei din 2012 care au condus la suspendarea presedintelui Romaniei, a profitat de ele si a devenit presedinte pentru aproape doua luni. Singura lui perspectiva politica este retragerea.
Cu un PNL puternic care sa-l sustina, Iohannis ar avea suficiente parghii pentru curatarea politicii romanesti de pesedism. Dupa toate probabilitatile, mizerabila echipa de manipulatori de la Antena 3 se va risipi in cele patru vanturi. E greu de crezut ca vor continua sa se intalneasca seara de seara in studiouri si sa minta despre basism, kovesism etc. Lumea s-a lamurit cine sunt acesti oameni, cred eu, dovada fiind chiar votul de ieri. Exista, asadar, sansa ca media romaneasca sa se profesionalizeze. Exista sansa ca RTV si Antena 3 sa isi piarda audientele in mod dramatic. Romanii doresc televiziuni de stiri, nu de manipulare.
Victoria lui Iohannis trebuie sa conduca la formarea unui guvern nou, fara Ponta si ministrii lui. Un semn de normalizare ar fi ca Ponta sa demisioneze pentru catastrofa produsa de-a lungul si de-a latul Europei, unde romanii din Diaspora n-au putut vota si au fost alungati din fata sectiilor de vot cu gaze lacrimogene. Nu stiu in ce tara membra UE un guvern care organizeaza alegerile in acest mod mai poate sa ramana pe functie.
Daca Ponta dispare, ne putem astepta ca premier sa devina, la un moment dat, Predoiu. Eu, in locul lui Predoiu, as numi-o pe Monica Macovei ministru al justitiei. Si as avea mare grija pe cine numesc la Invatamant. Pentru ca dupa ce umbra lui Andronescu va disparea de-acolo, s-ar putea trece la educarea reala a tineretului nostru pentru a fi cetateni ai Europei unite.
Stiu ca sperantele astea pot parea desarte. Stiu ca a mai existat un moment in care perspectivele de iesire din pesedism devenisera reale: momentul Constantinescu. Dar daca acesta din urma a fost un presedinte slab, care, vorba lui Basescu, "n-a lasat in urma lui nicio dara", Iohannis pare un tip incapatanat, care nu cedeaza cu una cu doua si care poate spune halt pesedismului. Sa vedem ce mai urmeaza.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu