sâmbătă, 9 ianuarie 2016

Proceduri criminale în sănătate

Pe 5 ianuarie 2016, la nici 50 de metri de intrarea în Spitalul Județean din Satu Mare, în plină zi, o femeie a căzut pe o alee și nu s-a mai ridicat. Trecătorii au dat fuga la spital și au povestit ce s-a întâmplat. Medicii de acolo au ridicat din umeri: trebuie sunat la 112 și alertat serviciul de ambulanță, singurul care poate interveni în astfel de situații. Oamenii s-au conformat, au sunat și, după circa 20 de minute a sosit o salvare. Din ea au coborât doi brancardieri, au luat femeia și au dus-o în spital.
Situația descrisă, de un absurd desăvârșit, a fost considerată de conducerea Spitalului Județean din Satu Mare una normală. „Noi nu putem să ieșim cu tărgile pe stradă” a spus purtătorul de cuvânt al spitalului. „Dacă se întâmplă lângă spital, îi mai preluăm. Dar dacă este la o distanță mai mare de intrare atunci trebuie să intervină ambulanța. Astea sunt procedurile”.
Carevasăzică, astea sunt procedurile. Altfel spus, stă scris undeva, într-un regulament, că omul căzut pe stradă nu poate fi ridicat decât de serviciile specializate - recte Ambulanța. Iar regulamentul nu poate fi încălcat decât cu riscul unor sancțiuni. Să presupunem că în spitalul ăla ar fi existat câțiva oameni sănătoși la cap - dintre cei care au depus jurământul lui Hippocrate și că acei oameni ar fi zis așa: „la 5o de metri de noi o femeie a căzut în stradă și nu se mai ridică. E posibil ca ea să fie în pericol de moarte. Ia să ne ștergem noi la cur cu regulamentul ăla făcut de niște anormali, să luăm o targă și să aducem femeia în spital”. Ce s-ar fi întâmplat oare? Ar fi aflat conducerea spitalului și ar fi făcut raport la ministru? Medicilor care ar fi adus femeia înăuntru le-ar fi fost ridicat dreptul de a practica medicina? 
Dar dacă femeia ar fi murit până să ajungă ambulanța? Ce ar fi stabilit ancheta care ar fi urmat, că nimeni nu e vinovat, sau că medicii din Spitalul Județean care n-au vrut să intervină sunt niște criminali?
Dar dacă în locul femeii căzute ar fi fost soția directorului Spitalului Județean ce s-ar fi întâmplat? Tot așa, ar fi fost sunată Ambulanța și toată lumea ar fi stat liniștită așteptând-o să ajungă?
Ce mizerie de sistem, de proceduri și de oameni!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!