Într-un
loc unde se obişnuia să
se pună hoit pentru urşi,
în
Muntele Dandar de la Gheorghieni, împuşcasem
ursul pentru care aveam autorizaţie.
Din hoitul de cal rămăsese
aproape jumătate nemîncat. Locul era rău
şi departe de cabana de pe Bucin, aşa
că nu puteai intra cu carul. N-am mai adus ursul întreg, ci I-am jupuit pe
loc, luîndu-i
numai capul şi pielea. Trupul l-am îngropat lîngă
hoitul de cal, l-am acoperit cu cetini, cu glii, cu bolovani. Nu mai era cazul
să împuşcăm
urs în
toamna aceea. Totuşi am mai trimis paznicul
să controleze dacă
mai vin urşi, ca să
aflăm după
urme de ce mărime sînt şi
cîţi se mai ţin
pe acolo. Omul a constatat că chiar în prima noapte a venit
un urs mare şi, în loc să
mănînce din hoitul de cal, s-a ospătat
din cel al ursului. Paznicul a îngropat
şi mai adînc şi
a îngrămădit
şi mai mulţi
bolovani pe ceea ce rămăsese
din ursul împuşcat.
Peste două zile a găsit
mormîntul
ursului... violat şi urmele a doi urşi
care s-au hrănit bine acolo. Numai după
ce n-a mai rămas nimic din cadavrul semenului lor, au trecut
urşii, în alte nopţi,
la hoitul de cal. Găsiseră mai
proaspătă
carnea de urs şi, probabil, mai bună.
Adevărat că
ursul împuşcat
era îmbrăcat
în
grăsimea de toamnă,
iar bietul cal fusese vîndut
de slab şi răpănos
ce era.
Ionel Pop - Instantanee din viata animalelor