Hreanul
Denumire ştiinţifică: Cochlearia armoracia sau Armoracia rusticana.
Prezentare. Hreanul este o
plantă legumicolă din familia cruciferelor. Plantă perenă, hreanul poate fi întâlnit
frecvent în flora spontană, dar apare şi sub formă cultivată. Rizomul de hrean
este cilindric, gros, alb pe dinăuntru, foarte lung, de circa 50 – 60 cm. Acest
rizom este partea valoroasă a plantei, nu numai din punct de vedere
gastronomic, ci şi medicinal. Se recoltează în lunile septembrie-octombrie, dar
şi primăvara. Importanţă medicinală au şi frunzele, utilizate de naturişti mai
ales în meniurile lor cu hrană vie. Hreanul se foloseşte sub formă rasă, dar şi
sub formă de suc sau chiar salate.
Întrebuinţări. Hreanul este un
excelent condiment, contribuind la revigorarea organismului, acţiunea sa de
tonifiere fiind de lungă durată. Este indicat mai ales în perioada rece a
anului, fiind un factor de antrenare, de mobilizare a organismului. Hreanul are
influenţe binefăcătoare în afecţiuni precum astmul, reumatismul, guta, litiaza
urinară, leucoreea. Se evidenţiază ca un preparat medicinal benefic şi în afecţiuni
cardiace, precum şi în menţinerea unei bune funcţionări a tractului
gastro-intestinal. Specialiştii recomandă hreanul şi în bronşite, precum şi în
alte afecţiuni ale sistemului respirator, cum ar fi cele pulmonare. Hreanul
este diuretic şi expectorant. Un mare specialist, dr. Alexander Reinhard, recomandă
hreanul ca un mijloc de prevenire a cancerului, deoarece conţine peroxidază –
un agent foarte activ în distrugerea radicalilor liberi din organism, cei
despre care se spune că ar provoca tumorile canceroase.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu