Eugen Nicolaescu - fost ministru liberal al sanatatii, a facut niste declaratii atat de interesante, incat nu ma pot abtine de la a le comenta.
Dupa cum se stie, cu cateva zile in urma presedintele interimar Crin Antonescu a anuntat de la tribuna oficiala ca daca Basescu nu este demis la referendum, el se retrage din viata politica. Frumos. Teatral.
Iata insa ca o decizie a Curtii Constitutionale ii obliga pe pucistii lui Voiculescu sa accepte ca referendumul este valid numai daca se prezinta la vot peste jumatate din alegatori. Iata ce declara, in aceste conditii, Nicolaescu:
Pe vremea cand a facut aceasta declaratie nu aveam aceasta conditie. Eu asa cred ca trebuie
interpretat. In conditiile pe care le aveam la vremea respectiva, in care stiam ca
indiferent cati romani vin la vot, daca jumatate plus unu vor vota
pentru demitere, atunci referendumul este validat. Culmea este ca
aceeasi legislatie
este si astazi, numai ca, datorita presiunilor pe care le fac unii sau
altii, va trebui, probabil, sa revizuim acest punct din cadrul legii
referendumului si, sigur, ca se schimba datele problemei. Eu
cred ca nu trebuie sa se retraga intrucat sunt alte conditii decat
atunci cand a facut declaratia. Nu sunt similare conditiile si atunci
nici declaratia nu poate fi pusa pe toate situatiile din lume. Nu este
situatia la care s-a referit.
Ce ne invata pe noi liberalul pur-sange Nicolaescu? Un lucru foarte simplu: un politician nu trebuie sa promita ca daca sunt intrunite anumite conditii se retrage din viata politica sau ca demisioneaza din vreo functie, decat atunci cand are siguranta absoluta ca acele conditii nu vor fi intrunite niciodata. Prin urmare, Antonescu s-a pripit. El credea ca Basescu va fi demis, indiferent cati oameni se vor prezenta la vot. Si atunci s-a apucat sa promita ca se retrage daca Basescu nu este demis. Ulterior, CCR a zis: nu, Basescu este demis numai daca vin la urne peste 9 milioane de oameni. Si atunci, este foarte posibil ca Basescu sa nu fie demis, iar Antonescu ar trebui, daca are onoare, sa-si tina promisiunea. Asa ca Nicolaescu vine si ne explica una dintre esentele coportamentului politic liberal: promisiunea nu mai trebuie tinuta, pentru ca s-au schimbat conditiile. Nu e de rasul curcilor? Acest Nicolaescu se apropie incet incet de nivelul lui Hrebenciuc. Pacat ca liberalii au ajuns pana aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu