vineri, 6 iulie 2012

Faceti-va bine (118)

Ghimberul
Denumire ştiinţifică: Zingiber officinale.
Denumire populară: ghimbir, gingiber.
Prezentare. Ghimberul este o erbacee tropicală, prezentă în Orient, în India, Malaezia, Nepal, Bangladesh. Această plantă are un rizom puternic, din care se extrag uleiuri aromate.
Substanţe active importante: compuşi specifici numiţi gingeroli, fenoli, ulei volatil.
Întrebuinţări. Ghimberul este recomandat pentru provocarea poftei de mâncare, precum şi împotriva alergiilor, împotriva transpiraţiei. Consumat zilnic, provoacă diureză şi contribuie la detoxifierea sistemului circulator. Ghimberul este folosit, adesea, ca antidot în caz de rău de mare. Este întrebuinţat, de asemenea, pentru combaterea răului de altitudine, de maşină, de mişcare de rotaţie. Ghimberul acţionează şi împotriva
stărilor de vomă, greţurilor, deranjamentelor stomacale sau intestinale.
Se spune despre ghimber că are şi proprietăţi afrodiziace, stimulative, tonifiante, acţionând – prin grupul de compuşi numiţi gingeroli – asupra sistemului nervos. Alte proprietăţi ale ghimberului: antitoxic, hipotensiv, antitusiv.
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!