Gutuiul
Denumire ştiinţifică: Cydonia oblonga.
Prezentare. Pom fructifer,
gutuiul este un arbore de mici dimensiuni, uneori prezentându-se ca un arbust.
Frunzele gutuiului sunt groase şi au o culoare verde închis. Tulpina se ramifică
în partea superioară, scoarţa ei având culoarea gri-închis. Florile gutuiului
sunt roz-albicioase şi apar prin luna mai. Fructele sunt sâmburoase, au culoare
galbenă şi sunt acoperite cu puf.
Gutui ordinar |
Gutuiul face parte din familia rozaceelor şi este originar din Asia şi insula Creta. Este unul dintre cei mai vechi pomi fructiferi, fiind prezent şi în mitologia greacă. Pentru terapii medicinale se utilizează florile, frunzele, fructele şi seminţele gutuiului. Fructele se consumă ca atare, dar se prepară şi sub forma unui decoct. Din seminţe şi frunze se prepară infuzie.
Substanţe active importante: săruri minerale, vitaminele A, B, C şi PP; substanţe mucilaginoase,
amigdalină, acizi organici, tanin, pectine, glucide, protide.
Prezentare.
Preparatele
de gutui (din flori, frunze, pulpa fructului, seminţe) sunt utile în neaşteptat
de multe aplicaţii medicinale. De exemplu, pulpa fructului are proprietăţi
antidiareice şi antihemoragice, fiind utilizată inclusiv în tratarea hemoragiilor
uterine. De asemenea, consumate în mod curent, gutuile contribuie în mod
decisiv la îmbunătăţirea activităţii din tractul gastro-intestinal şi mai ales
la relansarea activităţii ficatului, notabile fiind efectele benefice în caz de
insuficienţă hepatică. Seminţele de gutui acţionează în calmarea tusei, în bronşite,
în faringite, în revigorarea corzilor vocale, în amigdalite, stomatite,
guturai, afecţiuni ale pielii, în hidratarea şi curăţirea pielii. Frunzele de
gutui, preparate sub formă de infuzie, au un rol însemnat în reglarea şi reechilibrarea
activităţii intestinale.
Bonsai din gutui |
Mancare de gutui |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu