sâmbătă, 21 iulie 2012

Marele castig al referendumului din 29

In vremea studentiei mele bucurestene, una dintre putinele distractii care ne erau permise era mersul la Cinemateca. In vreme ce pe ecranele cinematografelor rulau filme cu impact ideologic socialist, la Cinemateca puteam vedea capodopere ale unor regizori estici neinregimentati, chiar disidenti, cum ar fi Tarkovski ori Wajda, plus filme excelente din cinematografia europeana si americana. Asa se face ca am putut vedea acolo, la un moment dat, filmul Colina (The Hill) al lui Sidney Lumet, cu Sean Connery in rolul celui care se lupta cu sistemul. Pe scurt, e vorba despre o colonie penitenciara din inima Africii, unde sunt trimisi cei care au incalcat diverse legi si regulamente pe timp de razboi.
Acolo ei sunt reeducati cu ajutorul unor indivizi sadici, cu grade pe umeri, printre care se remarca sergentul Williams. La un moment dat, unul dintre cei incarcerati moare din cauza regimului la care este supus de sergentul Williams si de aici incepe nebunia. Capitanul Roberts (Sean Connery), detinut si el, reuseste sa atraga atentia autoritatilor engleze cu privire la abuzurile din inchisoare si lucrurile ajung pana in punctul in care detinutilor urmeaza sa li se dea dreptate. Numai ca exact in acel moment, doi dintre colegii lui Roberts il prind la inghesuiala pe sergentul Williams si ii administreaza o bataie sora cu moartea. In vremea asta Roberts, imobilizat la pat in camera cealalta datorita bataii incasate de la Williams, striga cat poate, cu ochii aproape in lacrimi: "Incetati, nu faceti asta, am castigat, nu stricati totul!"

Ma gandesc la filmul Colina si mi se pare ca el este despre Romania acestor zile. Pentru ca, exact ca in film, cand mai este putin pana sa obtinem victoria, pana ca justitia sa devina cu adevarat independenta si temuta de infractorii din politica, ne apucam sa-l inlaturam exact pe omul care asigura independenta justitiei. Si suntem gata, pentru asta, sa lovim cat putem in statul de drept.
Care e diferenta dintre Roberts si cei doi colegi ai lui? El vede lucrurile global, intelege ce se intampla si actioneaza pe masura, privind catre viitor. Ceilalti vad doar oportunitatea de a se razbuna pentru suferintele indurate, avand privirile indreptate inspre trecut. Ei nu inteleg ca daca intregul sistem se prabuseste, sergentul Williams va cadea impreuna cu el si va raspunde pentru ceea ce a facut. Prefera sa il aranjeze pe sergent cu mainile lor, fara sa priceapa ca asta va conduce la mentinerea sistemului din inchisoare, cu un alt sergent in locul lui Williams, poate inca si mai rau decat el.
Daca il dam jos pe Basescu, inseamna ca lasam justitia din nou pe mana politicului. Mai devreme sau mai tarziu, judecatoarele care l-au condamnat pe Nastase vor plati cu functiile, in vreme ce Nastase va iesi din nou la lumina, cu cazierul curat (asa se intampla la gratiere). Voiculescu nu va mai da seama pentru nimic din ce a facut (lucruri pentru care era cat pe-aci sa fie condamnat, daca nu isi dadea demisia din senat). Si tot asa. Cine nu intelege asta, nu intelege nimic. Pe asta se si bazeaza grupul pucistilor: lumea nu intelege. Multi nici nu incearca sa inteleaga. Alti multi nu inteleg nici dupa ce le explici pe indelete, de mai multe ori, cu scheme si tabele. Pur si simplu nu inteleg, asa cum unii elevi nu inteleg niciodata, nicicum, teorema lui Pitagora. Ei stiu atat: Basescu trebuie dat jos, pentru ca Udrea, pentru ca EBA. Va dati seama? Pentru ca Udrea si pentru ca EBA, trebuie sa terminam cu independenta justitiei. E ca si cum ar zice cineva: "M-ai facut prost? OK, acum o sa rad de pe suprafata pamantului orasul in care te-ai nascut."
Dar, cum spuneam si in alte posturi, cu oamenii astia oricum nu mai e nimic de facut. Macar ceilalti, nehotaratii, sa inteleaga. Macar atat - sa inteleaga. Faptul ca au inteles poate fi marele castig al referendumului. Chiar daca beneficiile faptului ca au inteles se vor vedea peste inca 30 de ani de neocomunism.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!