Hameiul
Denumire ştiinţifică: Humulus lupulus.
Denumiri populare: măiugă, mămlugă,
tofolean, himel.
Prezentare. Hameiul este o
plantă perenă, căţărătoare, ierboasă, de mari dimensiuni, aparţinătoare a familiei
moraceelor. Ca dezvoltare în spaţiu, hameiul seamănă, întrucâtva, cu viţa de
vie. Florile au o frumoasă şi ciudată culoare galben-verzuie. Hameiul creşte în
flora spontană, fiind întâlnit în lunci, în păduri tinere, în tufărişuri.
Pentru utilizarea pe scară largă în industria berii,
hameiul este cultivat pe mari suprafeţe şi îngrijit după metode ştiinţifice. Valoroase
din punct de vedere economic şi medicinal sunt inflorescenţele femele, care conţin
o substanţă aromatică numită lupulină, utilizată în procesul de fabricare a
berii. Inflorescenţele (conurile), rareori şi părţile tinere ale plantei, sunt
utilizate şi în aplicaţiile medicinale. Se prepară infuzie (în mod frecvent),
dar şi decoct, tinctură, extract, cataplasme.
Substanţe active importante: lupulină, humolină, tanin, substanţe estrogene, ulei esenţial, substanţe
minerale.
Întrebuinţări.
Infuzia
de hamei se foloseşte atât în tratamente interne, cât şi externe, fiind un
produs medicinal antiseptic, bacteriostatic, antituberculos şi antispastic. De altfel,
preparatele de hamei sau pe bază de hamei sunt recunoscute ca nişte sedative uşoare,
plăcute, eficiente. Hameiul reglează secreţia gastrică şi activitatea
intestinală în general, sporeşte pofta de mâncare, diminuează excitabilitatea
sistemului nervos, reduce durerile menstruale, fluidizează circulaţia sângelui.
Acţionează şi în crizele de gută şi reumatism. Hameiul este recunoscut şi ca un
remediu pentru reducerea excitabilităţii sexuale (anafrodiziac). Cu infuzie de
hamei se fac aplicaţii în nevroze, insomnie, anorexie, trichomonoză, dar şi în
cazuri de acnee şi ten gras. Din combinaţia hameiului cu alte plante medicinale
rezultă un foarte bun ceai sedativ, ceai cu care se ameliorează sau chiar se înlătură
o serie de tulburări psihice, cum ar fi cele generate de stres ori de
suprasolicitare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu