Peste patru zile sunt alegeri pentru Parlamentul European. Vor ajunge acolo, prin vointa alegatorilor romani, niste politicieni de-ai nostri, cei mai multi, dupa cate vad, dintre cei care tot acolo au fost si in ultimii cinci ani. Ei bine, alegatorii romani vor vota din nou in perfecta necunostinta de cauza. Daca Becali n-ar fi in puscarie, romanii l-ar face din nou europarlamentar. Daca Nastase ar fi liber si ar candida, n-ar avea nicio problema sa castige un euromandat. Adrian Severin, rusinea europarlamentarismului romanesc, s-ar duce din nou la Bruxelles daca fostul lui partid l-ar pune pe liste. Asta este situatia si trebuie sa ne resemnam: un popor needucat ca al nostru nu va vota in cunostinta de cauza, ci pe baza unor criterii de multe ori halucinante.
Exista extrem de multi romani cu drept de vot care pur si simplu nu au niciun fel de preocupare in directia obtinerii unei informatii minimale cu privire la ce se intampla in politica romaneasca si cu atat mai putin in cea europeana. Sunt oameni care au preocupari din cele mai diverse: unii sunt sportivi, altii profesori, unii sunt poeti, altii preoti, gasesti printre ei muzicieni, functionari, oameni fara ocupatie stabila, persoane casnice, vatmani, brancardieri, frizeri, medici, ingineri etc. Daca stai de vorba cu ei, te apuci cu mainile de cap: nu numai ca nu stiu sa faca diferenta intre stanga si dreapta, dar nici macar nu stiu cine sunt protagonistii din politica. Pentru ei diferenta dintre Ponta si Basescu nu exista: ei sunt doi politicieni. Daca-i intrebi, stiu ca unul e presedinte, altul premier, dar mai departe nu se descurca - n-au idee ce partide reprezinta ei, ce viitor vad pentru Romania. De multe ori, ii intrebi si n-au habar nici cum ii cheama pe cei care fac si desfac in tara asta. Am intalnit oameni care credeau ca Dan Voiculescu e un ministru, ca liberalii sunt totuna cu taranistii, ca Ponta si Basescu sunt in acelasi partid si multe multe alte lucruri absolut incredibile pentru cineva care este interesat de soarta Romaniei.
Acesti oameni se duc la vot. Pentru ei votul este orice in afara de o obligatie civica: prilej de socializare, motiv de iesire in oras, nostalgie de a revedea scoala unde au invatat cu niste ani in urma si diverse altele. Ei se duc, intra in cabina de vot, se uita pe buletin si pun stampila pe niste criterii care ar putea parea de necrezut - ori isi amintesc ca Popescu de pe lista are chelie, ori li se-arata ca Ionescu e ala care a zis la televizor ca toate femeile sunt frumoase. Nu are sens sa dau si alte exemple.
Un anumit procent - mare, daca nu cumva extrem de mare din cei care voteaza cu partidul X este obtinut de la astfel de oameni care, in anii lui Ceausescu ar fi fost numiti "vazduhisti". Oameni care traiesc in lumea lor - o lume paralela din care nu ies decat pentru a merge la birou ori a face piata. Oameni pentru care nu are absolut nicio importanta cine conduce tara si care nu-si pun niciodata nici macar pentru o secunda problema ca un vot in cunostinta de cauza ar putea conta foarte mult.
Ce e mai interesant, e ca vazduhistii sunt, de cele mai multe ori, bucurosi ca sunt asa. Lor li se pare ca e o mandrie sa n-ai habar cine te conduce, sa-ti bagi picioarele in toti astia care ajung in parlament si apoi in guvern. Stiti de ce? Pentru ca au trait sub comunisti si atunci chiar era o mandrie sa nu fii interesat de nimic din zona puterii. Pe atunci stiai de Ceausescu si gata. Daca te intreba cineva cine e primul secretar in judetul tau sau cine e ministrul de externe, ii radeai in nas - tu aveai preocupari serioase, citeai carti, urmareai filme, nu te coborai in mizerie. Corect, asa faceau oamenii inteligenti in anii aia. Pentru ca intr-adevar, atunci orice-ai fi facut, tot Ceausescu si ai lui erau la putere si, daca nu ar fi fost Gorbaciov, dupa Ceausescu ar fi urmat Nicusor la tron. Ei bine, azi nu mai e asa. Azi poti schimba ceva. Totul e sa ai o intelegere minimala a ceea ce se intampla. Nu trebuie sa fii expert in legislatie, sa stii economie, diplomatie, politica externa, doctrine de partid. Trebuie sa stii, pe scurt, ce partid te conduce si ce face sau nu face partidul ala, in linii mari, pentru tara. Atat. Apoi sa te duci sa votezi cu partidul ala sau impotriva lui stiind de ce faci asta.
Dar vazduhistii nu mai pot iesi din modelul ceausist. Nu mai pot si, probabil, nu mai vor sa se adapteze, sa schimbe ceva in vietile lor, chiar daca asta ar putea insemna o viata mai buna pentru actualele generatii tinere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu