Cornul
Denumire știinţifică:
Cornus mas.
Prezentare. Cornul este
un arbust cu o înălţime cuprinsă între patru și opt metri, statura sa fiind, uneori,
asemănătoare cu cea a unui adevărat arbore. Face parte din familia cornaceelor și
este cunoscut pentru lemnul său foarte tare, pentru fructele gustoase, roșii, precum
și pentru faptul că la venirea primăverii este printre cei dintâi arbori
care înfloresc. Florile de corn apar în martie, rareori în aprilie, fiind mici,
multe și de un galben foarte plăcut. Frunzele sunt ovale, aspre, cu
întrebuinţări în vopsitoria textilă. Cornul crește în păduri, în tufărișuri și
chiar și în parcuri, ca arbust de ornament. Valoare medicinală au frunzele,
coaja și fructele (coarnele).
Substanţe active
importante: vitamina C, plus un complex de vitamine, pectine, acid citric și
malic, tanin, un amestec de glucoză și levuloză.
Întrebuinţări.
Infuzia de frunze și coajă de corn reglează tractul gastro-intestinal și
revigorează activitatea acestuia, având acţiune antidiareică. Efecte
asemănătoare au și fructele, care sunt folosite în alimentaţie. Totodată, sub
formă de infuzie, preparatele din corn și fructele de corn sunt utilizate în
combaterea febrei, dovedindu-se și un bun sedativ.
Din fructele de corn
se fac, în mod tradiţional, jeleuri, marmelade, siropuri, băuturi răcoritoare
sau alcoolice.