Turta
Denumire
ştiinţifică: Carlina acaulis.
Denumire
populară:
ciurul zânelor.
Prezentare. Turta
este o plantă erbacee perenă, din familia compozitelor. Se caracterizează printr-un rizom bine dezvoltat, de doi-trei centimetri
grosime, şi o tulpină foarte scurtă. Frunzele, de culoare argintie, au formă
ovală, fiind crestate puternic şi, totodată, „dotate” cu spini. Florile au
culoarea albă şi formează un capitul, dezvoltându-se în perioada
iulie-septembrie. Turta creşte în păşunile din zonele înalte, de obicei la munte.
În unele ţări se găseşte şi în culturi, rizomul fiind folosit şi în
alimentaţie. Pentru uz medicinal se recoltează rizomul şi rădăcinile. Perioada optimă
de recoltare este primăvara sau toamna, când planta nu se află în perioada de
vegetaţie. Se prepară infuzie, decoct, extracte, salate, tincturi.