Leurda
Denumirea ştiinţifică: Allium ursinum.
Denumire populară: usturoiţă.
Prezentare. Leurda este o plantă
erbacee cu miros şi gust de usturoi. Face parte din familia liliaceelor. Înălţimea
maximă pe care o poate atinge – 1,50 metri. În pământ, leurda are un bulb
ovoidal, format din solzi groşi, asemănători căţeilor de usturoi. Tulpina este însoţită
de două frunze. Leurda înfloreşte în aprilie şi mai, rareori şi în iunie.
Florile se adună într-o inflorescenţă sub formă de umbelă, ce cuprinde între
cinci şi 20 de flori de un alb strălucitor. Fructul este o capsulă. Leurda
poate înlocui usturoiul şi poate fi conservată. Creşte în toate zonele României.
Din punct de vedere medicinal, importante sunt frunzele – din care se prepară o
infuzie.
Întrebuinţări. Leurda are virtuţi
antiscorbutice, depurative, diuretice, tonificatoare. Este recomandată în
avitaminoze. Este şi un agent eficient de curăţire a organismului, a tractului
gastro-intestinal şi nu numai, în reglarea activităţii rinichiului, precum şi în
activarea şi reactivarea activităţii intestinale.