Asa cum am promis, azi voi dezvalui reteta, mai bine zis ritualul care trebuie executat atunci cand se lucreaza minunata ciorba a vietii - panaceu care va ramane in istorie sub numele de "Stradivarius al ciorbelor". Iata:
Prima zi
Se pun in oala exact 9 litri de apa. Oala se pune pe foc mic
si inauntru se baga feliile de os si celelalte bucati, asezate circular dupa regula 2-2-1-1.
Osul cu maduva se
arunca in oala, la mijloc.
Se asteapta pana cand deasupra apei apare Floarea Ciorbei,
moment in care se pune capacul.
Cand apa fierbe, ies la iveala tot felul de chestii impure care se scot cu
spumiera. Apoi se adauga o lingurita rasa de sare fara iod, care va scoate la
suprafata noi impuritati.
Se adauga carnea de la rasol taiata marunt. Cand incepe sa
fiarba, se adauga ceapa, usturoiul si prazul. Neaparat, ceapa va fi
crestata cu doua taieturi perpendiculare, in forma de cruce. La fel prazul,
daca e gros, se cresteaza in capete, tot in forma de cruce.
In acest moment, apa va fi aproape de buza oalei. Se lasa la
fiert pana revine la nivelul initial.
Intre timp, se impart legumele in 2 gramezi, pastrandu-se
intr-un castron: 2 morcovi, 5-6 palarii de ciuperci, un ardei gras, 1-2
radacini de patrunjel, o bucata de telina. Ele vor merge mai tarziu la tocat.
La un moment dat, tot fierband, ceapa si prazul se scufunda in lichid. In
acel moment se mareste focul.
Cand lichidul a scazut pana la nivelul initial, se scot
feliile de os cu maduva pe o farfurie.
Se mananca maduva, intinsa pe paine si
presarata cu sare. Imediat dupa asta, se scot intr-un castron ceapa si prazul.
Se adauga in ciorba telina, patrunjelul, gulia, conopida, morcovul, coada
groasa de la broccoli. Patrunjelul, morcovul si coada de la broccoli se
cresteaza la ambele capete sau la unul singur, functie de grosime, in forma de cruce.
Dupa 15 minute de fierbere, se ia furculita pentru
incercarea legumelor si se apasa cu ea ceapa si prazul din castron, care intre
timp oricum au lasat o gramada de lichid. Lichidul se reintroduce in oala.
Este posibil ca vreo ceapa sa cada si ea, cu pleosc, stropind masa. In acest
caz, se foloseste rapid un prosop de hartie din sul. Apoi, cu spumiera, se
cauta ceapa indisciplinata si se scoate din oala. Ceapa si prazul se arunca la
gunoi. Se adauga in oala ardeii capia taiati in patru.
Se adauga in ciorba o lingurita rasa de sare.
Se mai lasa un sfert de ora, apoi se incearca legumele cu
furculita. Daca se pot patrunde cu dintii furculitei, se scot afara morcovii, patrunjelul, gulia si
telina.
Se adauga broccoli si ciupercile.
Se lichefiaza rosiile cu mixerul vertical si se adauga in oala.
Se scot ardeii capia.
Se introduce in oala ardeiul gras lichefiat cu mixerul vertical.
Se baga in oala o felie subtire de
lamaie.
Se scot oasele din oala – cele pentru sita - si se pun pe o
farfurie.
Se baga in oala telina si patrunjelul, tocate cu mixerul vertical.
Se mai amesteca prin oala.
Se mananca morcovii, patrunjelul si telina impreuna cu carnea care se poate extrage de pe oasele sita si cu putina sare. Gulia nu se mananca decat de catre cei foarte lacomi.
Se adauga morcovii si ciupercile tocate cu mixerul vertical.
Se adauga ceapa verde (doar partea verde) taiata bucatele mici
Se amesteca in oala.
Se amesteca in oala.
Se adauga o frunza de dafin.
Se adauga in oala aripile de pui taiate in doua, dovleceii
taiati cubulete si un amestec de condimente: marar, patrunjel, cimbru, piper,
maghiran - cate o jumatate de lingurita din fiecare
Se adauga o lingurita de sare.
Se incearca, din timp in timp, aripile cu furculita. La fel si dovleceii.
Cand aripile si dovleceii sunt aproape gata, se adauga un plic si jumatate de bors.
Se continua fierberea inca cinci minute, se adauga o lingurita de leustean si se opreste focul.
Se pune capacul si se lasa totul sa se odihneasca pana a doua zi.
A doua zi
Se oficiaza deschiderea oalei, prin darea peste cap a unul pahar moderat de John Stetson.
Se transfera circa o treime din ciorba intr-o oala care se pune la incalzit.
Intr-un bol, se pune un sfert de lingura de smantana.
In acelasi bol, se pune o bucata de ardei iute
Se umple bolul cu ciorba fierbinte
Se amesteca bine, pana cand smantana este inglobata.
Se mananca fara a se sorbi cu zgomot.
Se scot, din cand in cand, mici exclamatii de incantare si se roteste mana dreapta in acel semn caracteristic pe care-l fac gurmanzii cand dau de o mancare bine facuta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu