Limba mielului
Denumire ştiinţifică: Borrago
officinalis.
Prezentare. Limba mielului este o erbacee din familia boraginaceelor. Are o tulpină ramificată care, în prima perioadă de vegetaţie a plantei, este suculentă. Frunzele, de formă eliptică, peţiolate, uşor îngroşate, au un gust deosebit, ceva între măcriş şi ştevie, şi pot fi folosite la salată. Florile sunt plasate în vârful ramurilor.
Prezentare. Limba mielului este o erbacee din familia boraginaceelor. Are o tulpină ramificată care, în prima perioadă de vegetaţie a plantei, este suculentă. Frunzele, de formă eliptică, peţiolate, uşor îngroşate, au un gust deosebit, ceva între măcriş şi ştevie, şi pot fi folosite la salată. Florile sunt plasate în vârful ramurilor.
Pentru
uz medicinal se recoltează, în luna mai, întreaga plantă, dar mai ales ramurile
tinere cu flori, precum şi frunzele. Din aceste părţi ale plantei se prepară infuzie
(mai ales din flori), decoct (din frunze), precum şi extracte apoase sau
fluide.
Substanţe active importante: săruri minerale pe bază de magneziu, calciu, potasiu, sodiu, fosfor în
cantitate mare, răşini.
Întrebuinţări.
Limba
mielului se utilizează în medicina tradiţională sub formă de infuzie. Potrivit
unor observaţii mai noi ale specialiştilor, ale naturiştilor, limba mielului
are efecte medicinale semnificative dacă este consumată crudă, sub formă de
salată sau inclusă în salate. De asemenea, se recomandă utilizarea plantei, sub
formă zdrobită şi macerată, la îmbunătăţirea vinului, limba mielului făcând din
vin, cu adevărat, un medicament şi un aliment. Limba mielului este un puternic
revitalizant, remineralizant, fortifiant, antiinflamator – fiind recomandată în
tratarea bolilor de plămâni. Contribuie şi la curăţirea generală a organismului,
precum şi la stimularea activităţii plămânilor, rinichilor, ficatului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu