E toamna, asa ca se cuvine sa preparam cateva retete esentiale. Una dintre ele este la indemana oricui si se numeste, simplu, "Macese cu miere". Iata cum se prepara aceasta miraculoasa reteta, cu ajutorul careia am tinut-o pe Maria departe de gripe, viroze si alte neplaceri asemanatoare.
Se culeg macese dintr-un loc cat mai putin poluat. Se spala, se taie moturile, se cresteaza cu cutitul, obtinand in final ceea ce se vede in poza:
Dupa ce sticla s-a umplut, se toarna peste macese miere, incetisor, in reprize, pana cand nu mai e loc. Cam asa ceva:
Neaparat, in timp ce torni mierea, trebuie sa ai alaturi un ceas care ticaie, din cele pe care le intorci - sau le tragi - odata pe zi. El este imperios necesar, nu pentru a cronometra, ci pentru a auzi timpul, pentru a simti cum este el inglobat in compozitia pe care o prepari.
Un al doilea secret vital este ca pe tot parcursul prepararii minunatului elixir, sa fie in apropiere un cos cu mere, portocale, lamai si gutui. Neaparat gutui - daca nu le ai chiar atunci, macar sa fi fost in cos candva, in ultimele trei zile. Trebuie sa mai fie in preajma un ghiveci cu rozmarin si unul cu busuioc.
In sfarsit, pentru ca reteta sa iti reuseasca pe deplin, trebuie ca in timp ce torni mierea sa fredonezi usor, in surdina, urmatorul cantecel:
Se pune sticla in beci, pe o etajera si se rastoarna la fiecare doua zile.
Odata cu venirea frigului, se ia cate o lingurita de licoare pe zi.
Odata cu venirea frigului, se ia cate o lingurita de licoare pe zi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu