Levănţica
Denumire ştiinţifică: Lavandula angustifolia.
Denumiri populare: levand,
spichinel, levănţică de grădină.
Prezentare. Levănţica este o
plantă cultivată, prezentându-se sub formă de tufe, care au o nuanţă verde-cenuşie-albăstruie.
Aparţine familiei labiatelor. Levănţica are tulpinile ramificate, înălţimea
acestei plante ajungând până la 70 cm. Frunzele sunt mărunte şi înguste. În vârful
ramurilor se află florile, plăcut mirositoare, care au o culoare foarte bine conturată
în peisaj – albastru-violet.
Levănţica este utilizată intens în industria
cosmetică, devenind tradiţională pentru această industrie. Mai mult decât atât,
levănţica este şi o binecunoscută plantă medicinală, în domeniul aplicaţiilor terapeutice
utilizându-se mai ales florile.
Substanţe active importante: ulei volatil, linalol, geraniol, cumarină, acetat de linalol.
Întrebuinţări.
Din
florile de levănţică se face infuzie, o băutură eficientă în relaxarea
sistemului nervos, dar şi cu calităţi antimicrobiene, antispasmodice, carminative,
cicatrizante. Infuzia de flori de levănţică este diuretică şi dezinfectantă. Dă
rezultate bune în boli de inimă pe fond nervos, în tulburări stomacale şi
abdominale, în cefalee şi migrene, în afecţiuni renale, precum şi în reumatism şi
stări de agitaţie, de nelinişte, de hiperexcitabilitate, în insomnii.
Interesant de observat – infuzia de levănţică stimulează secreţia celulei
hepatice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu