Ridichea
Denumire ştiinţifică: Raphanus sativus (ridichea roşie); Raphanus niger (ridichea neagră).
Prezentare. Ridichea este o
erbacee bienală. Aparţine de familia cruciferelor şi este caracterizată
printr-o rădăcină îngroşată, alungită sau sferică, neagră, roşie sau albă.
Frunzele de ridiche sunt fragede şi crestate, peţiolul fiind lung şi puternic. Ridichea
este una dintre cele mai vechi plante cultivate, în Antichitate fiind
considerată o adevărată delicatesă la masă, dar şi un remediu în multe afecţiuni,
printre care hidropizia, tusea, lipsa poftei de mâncare, indigestia. Folosită, în
mod curent, şi în alimentaţia din zilele noastre, ridichea revine în atenţie şi
ca plantă medicinală. Este vorba, mai ales, despre ridichea neagră, din care se
prepară suc, sirop, dar care se dă şi prin răzătoare, pentru a fi consumată
imediat sau pentru a se prepara un bandaj, utilizat în aplicaţii locale.
Combinate cu miere, sucurile de ridiche pot fi uşor de consumat.