sâmbătă, 18 mai 2013

Faceti-va bine (253)

Ricinul
Denumire ştiinţifică: Ricinus communis.
Denumire populară: căpuşă.
Prezentare. Ricinul este o plantă erbacee, anuală, cu o înălţime de până la doi metri. Face parte din familia euforbiaceelor. Originar din Africa, ricinul a fost aclimatizat şi se cultivă şi în România. Are o rădăcină pivotantă, puternică. Frunzele sunt palmatlobate, cu peţiolul lung, iar florile apar grupate. Florile de ricin sunt de diferite culori – verzi, roşii, violete. Fructul, sub formă de capsulă cu ghimpi, conţine seminţe bogate în ulei. De altfel, valoarea sa ca plantă oleaginoasă face ca ricinul să fie plantă cultivată. Ricinul are, de asemenea, valoare ornamentală şi medicinală. Pentru nevoi medicinale se foloseşte uleiul (sau untul) de ricin.
Substanţe active importante. Procentul de ulei din seminţele de ricin este foarte mare – până la 50 – 53 la sută. Seminţele de ricin conţin şi ricină – o toxină vegetală foarte periculoasă, care aglutinează globulele din sânge.
Întrebuinţări. Uleiul (untul) de ricin este un purgativ foarte eficient.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!