miercuri, 8 mai 2013

Faceti-va bine (246)

Porumbul
Denumire ştiinţifică: Zea mays.
Denumiri populare: cucuruz, păpuşoi.
Prezentare. Porumbul este una dintre cele mai cunoscute plante. Poate atinge o înălţime de 2,50 metri. Înfloreşte în lunile iunie, iulie sau chiar august. Florile sunt unisexuate şi au formă de inflorescenţe. Floarea din vârful porumbului, ramificată, este floarea masculină. Floarea femelă este ştiuletele, care are nişte terminaţii lungi. Aceste terminaţii lungi, aceste flori lungi nu sunt altceva decât mătasea de porumb. Mătasea este partea medicinală cea mai valoroasă a porumbului. Pentru terapii, din mătasea de porumb se prepară o infuzie.
Substanţe active importante. Aparent atât de neînsemnată, mătasea de porumb conţine surprinzător de multe substanţe: ulei volatil, manită, vitaminele C, E şi K, săruri de potasiu şi calciu, bioxid de siliciu, saponine, zaharuri, acizi.
Întrebuinţări. Din punct de vedere medicinal, mătasea de porumb are o serie întreagă de calităţi – este diuretică, sudorifică, hemostatică, sedativă. De asemenea, mătasea de porumb are şi un puternic efect colagog, adică face bila mai activă, mai harnică. Infuzia din mătase de porumb este un stimulent şi pentru activitatea ficatului. Afecţiunile în care se poate utiliza infuzia de mătase de porumb: boli hepatice, dischinezie biliară, calculoză renală, metrite, gută, cistită, reumatism, metroragii, tulburări de menstruaţie, tulburări digestive şi chiar insuficienţă cardiacă. Principalul domeniu de tratament cu mătasea de porumb – afecţiunile renale şi cele ale aparatului urinar.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!