Roua cerului
Denumire ştiinţifică: Drosera rotundifolia.
Prezentare. Roua cerului este
una dintre cele mai interesante plante din România, mai ales prin faptul că
este carnivoră. Aparţine familiei droseraceelor. Această plantă este
consumatoare de insecte, pe care le prinde cu ajutorul perilor de pe frunze şi le
digeră cu ajutorul fermenţilor produşi de aceşti peri.
Comportamentul carnivor
al acestei plante a fost studiat cândva chiar şi de Ch. Darwin. Astfel, s-a
constatat că plantei îi plac albuşurile de ou, carnea crudă şi friptă, brânza,
mezelurile, laptele, dar refuză zahărul, amidonul şi grăsimile vegetale. Roua
cerului este o plantă erbacee perenă, redusă ca dimensiuni (circa 20 cm înălţime).
Frunzele apar la nivelul solului şi au un peţiol lung. Sunt rotunde, au culoare
roşietică şi peri glandulari, cu ajutorul cărora vânează şi consumă prada. Roua
cerului înfloreşte toată vara, având nişte flori mici, albe. Locul unde se
dezvoltă această plantă este ciudat – zonele cu turbării. Pentru uz medicinal
se recoltează toată planta. Preparatele cele mai cunoscute, obţinute din roua
cerului: infuzia şi tinctura.
Substanţe active importante: chinonă, taninuri, acizi, enzime.
Întrebuinţări.
Roua
cerului este utilizată ca plantă medicinală de multă vreme. Substanţele pe care
le conţine au efecte antispastice, antitusive, antibiotice. Chinona, de
exemplu, împiedică dezvoltarea bacteriilor. Extractul de roua cerului calmează şi
destinde muşchii, reduce glicemia, combate guturaiul şi provoacă o bună diureză.
Roua cerului este cunoscută şi ca planta oratorilor, având capacitatea de a
combate răguşeala şi de a reface coardele vocale. Această plantă este folosită şi
în industria farmaceutică, mai ales pentru prepararea medicamentelor necesare în
tratamentul tusei convulsive.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu