marți, 7 mai 2013

Faceti-va bine (245)

Porumbarul
Denumire ştiinţifică: Prunus spinosa.
Denumiri populare: spin, corcodel, scorombar.
Prezentare. Porumbarul este un arbust de doi-trei metri înălţime, uneori mai mult, care înfloreşte primăvara de timpuriu, încă înainte de a înfrunzi. Aparţine familiei rozaceelor. Tulpina este foarte ramificată. Frunzele, în formă de elipsă, au marginea uşor crestată. Florile sunt albe şi seamănă cu cele de prun, fiind ceva mai mici. Fructele, rotunde, mici, în culoare albastru-brumat, sunt bune de cules toamna. Porumbarul creşte la marginea pădurilor, în tufărişuri, prin poiene, pe terenuri accidentate, pe fâneţe. Florile, fructele, frunzele şi coaja de porumbar au valoare medicinală. Atât din flori, cât şi din fructe se prepară infuzie şi decoct. Din coajă şi frunze se obţine un decoct.
Substanţe active importante: în flori – glucozidă diuretică, săruri minerale, camferină, acizi organici; în fructe – zaharuri, acizi organici, vitamina C (în cantitate mare), săruri minerale. 
Întrebuinţări. Preparatele medicinale obţinute din porumbar sunt depurative, sedative, diuretice şi antidiareice. Preparatele pe bază de flori acţionează în tusea convulsivă şi în hipertensiunea arterială. Fructele sunt un bun tonifiant pentru stomac şi au influenţe benefice în dischinezii biliare, boli de rinichi, în afecţiuni ale vezicii urinare. Fructele sunt cunoscute şi ca detoxifiant în boli ca uremia, guta, artrita. Fructele de porumbar au întrebuinţare şi în bucătărie – se folosesc pentru prepararea de compoturi şi dulceaţă. În gospodăria ţărănească tradiţională se prepara din fructele de porumbar un fel vin şi chiar se obţinea, prin fermentare şi distilare, o băutură alcoolică.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!