Prazul
Denumire ştiinţifică: Allium porrum.
Prezentare. Prazul este o plantă
legumicolă ce aparţine familiei liliaceelor. Originea prazului este în zona
Mediteranei. Tradiţia culinară bazată şi pe consumul de praz este foarte veche în
zona Mării Mediterane şi în regiunile din apropierea acesteia. Prazul este o
plantă bienală, remarcându-se prin tulpina sa groasă, fragedă, suculentă,
formată din frunze răsucite, înaltă până la 40 – 50 cm. Frunzele sunt
lungilanceolate. În pământ, prazul are un bulb. Pentru consum alimentar, cât şi
pentru uz medicinal se foloseşte toată planta. Pentru uz medicinal se prepară
sirop, decoct, macerat.
Întrebuinţări. Prazul este
laxativ, diuretic, calmant, antiseptic, decongestiv, expectorant. Valoare sa
medicinală este pusă în evidenţă chiar şi atunci când este folosit, pur şi simplu,
ca aliment. Preparatele medicinale pe bază de praz sunt utile în combaterea
afecţiunilor respiratorii, pulmonare, cardiace. Influenţează în bine activitatea
rinichiului şi a căilor urinare, acţionând şi în afecţiunile reumatice, tuse, faringită.
Prazului i s-au descoperit şi proprietăţi antihemoragice. Preparatele pe bază de
praz pot fi folosite, de asemenea, şi ca un bun pansament digestiv. Mâncarea de
praz este recomandată în dieta obezilor, dar şi a acelora care suferă de anemie
sau de funcţionare defectuoasă a sistemului digestiv. Aplicaţii medicinale cu praz
se fac şi în caz de hemoroizi, bătături, abcese. Mai mult decât atât, prazul
are şi virtuţi cosmetice, fiind folosit pentru curăţirea şi îngrijirea tenului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu