joi, 9 mai 2013

Faceti-va bine (246)

Prazul
Denumire ştiinţifică: Allium porrum.
Prezentare. Prazul este o plantă legumicolă ce aparţine familiei liliaceelor. Originea prazului este în zona Mediteranei. Tradiţia culinară bazată şi pe consumul de praz este foarte veche în zona Mării Mediterane şi în regiunile din apropierea acesteia. Prazul este o plantă bienală, remarcându-se prin tulpina sa groasă, fragedă, suculentă, formată din frunze răsucite, înaltă până la 40 – 50 cm. Frunzele sunt lungilanceolate. În pământ, prazul are un bulb. Pentru consum alimentar, cât şi pentru uz medicinal se foloseşte toată planta. Pentru uz medicinal se prepară sirop, decoct, macerat.

Substanţe active importante: proteine, substanţe grase, săruri minerale, vitamina C, caroten, celuloză, oligoelemente, vitaminele B1, B2, PP, ulei volatil, mucilagii.
Întrebuinţări. Prazul este laxativ, diuretic, calmant, antiseptic, decongestiv, expectorant. Valoare sa medicinală este pusă în evidenţă chiar şi atunci când este folosit, pur şi simplu, ca aliment. Preparatele medicinale pe bază de praz sunt utile în combaterea afecţiunilor respiratorii, pulmonare, cardiace. Influenţează în bine activitatea rinichiului şi a căilor urinare, acţionând şi în afecţiunile reumatice, tuse, faringită. Prazului i s-au descoperit şi proprietăţi antihemoragice. Preparatele pe bază de praz pot fi folosite, de asemenea, şi ca un bun pansament digestiv. Mâncarea de praz este recomandată în dieta obezilor, dar şi a acelora care suferă de anemie sau de funcţionare defectuoasă a sistemului digestiv. Aplicaţii medicinale cu praz se fac şi în caz de hemoroizi, bătături, abcese. Mai mult decât atât, prazul are şi virtuţi cosmetice, fiind folosit pentru curăţirea şi îngrijirea tenului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!