Ghimberul
Denumire ştiinţifică: Zingiber officinale.
Denumire populară: ghimbir, gingiber.
Prezentare. Ghimberul este o erbacee tropicală, prezentă în
Orient, în India, Malaezia, Nepal, Bangladesh. Această plantă are un rizom
puternic, din care se extrag uleiuri aromate.
Substanţe active
importante: compuşi specifici numiţi gingeroli, fenoli, ulei volatil.
Întrebuinţări. Ghimberul este recomandat pentru provocarea poftei
de mâncare, precum şi împotriva alergiilor, împotriva transpiraţiei.
Consumat zilnic, provoacă diureză şi contribuie la detoxifierea
sistemului circulator. Ghimberul este folosit, adesea, ca antidot în caz de rău
de mare. Este întrebuinţat, de asemenea, pentru combaterea răului de
altitudine, de maşină, de mişcare de rotaţie. Ghimberul acţionează
şi împotriva
stărilor de vomă, greţurilor,
deranjamentelor stomacale sau intestinale.
Se spune despre ghimber că are şi proprietăţi
afrodiziace, stimulative, tonifiante, acţionând – prin grupul de compuşi numiţi gingeroli –
asupra sistemului nervos. Alte proprietăţi ale ghimberului: antitoxic,
hipotensiv, antitusiv.