vineri, 4 noiembrie 2011

Argetoianu - Memorii. 3 ianuarie 1937

Liberalii doljeni certandu-se (banda Neamţu si banda Tătărescu Nolică sunt la cutite) si neputandu-se intelege asupra numirii unui prefect, prefectura judetului e girata din octombrie de Victor Deleanu, director in Ministerul de Interne, prin delegatie. Deleanu n-a inventat praful de pusca, dar e unul din rarii nostri functionari de o cinste desavarsita si nepusa la indoiala. Aseara am luat masa cu dansul si mi-a povestit lucruri de necrezut asupra gestiunii ultimului prefect P. Garboviceanu. Gainarul s-a urcat la rangul de bandit.
Toate fondurile judetului au fost irosite si impartite intre partizanii politici si escrocii care misunau de dimineata pana seara la prefectura. Nu numai ca s-au cheltuit toate sumele incrise in buget fara sa se faca o lucrare, fara sa se asterne o piatra pe sosele (pe soseaua Calafatului, circulatia automobilelor si autobuzelor a trebuit sa fie intrerupta din cauza namoalelor si fagasurilor din preajma podului Jitianu), dar judetul a mai ramas deschis cu vreo 10 milioane. Inginerul Lăpădăianu, un pungas pe care Deleanu 1-a suspendat si 1-a pus sub ancheta, nu poate justifica 5 700 000 lei, pe care i-a ridicat, fara nici un control! Si totusi, banditul a indraznit sa spuna ca nu i se dau parale la timp, in fata unei inspectii prin care se constata cã dispensarul de la Terpezita se cladea cu caramizi nearse care se firimitau in mana, cu toate ca devizul prevazuse caramida presata!
La acelasi dispensar se intrebuinta pentru var si beton, pamant plin de gunoaie si de radacini, in loc de nisip. Pentru reparatii de biserici s-au cheltuit 9 milioane, din care 8 au mers in buzunarele popilor inscrisi in partid si s-au impartit cu prefectul. Senatorii si deputatii guvernamentali, toti banditi, s-au sculat impotriva lui Deleanu si s-au facut aparatorii pungasilor, tovarasi cu ei. Unul din ei, Al. Iliescu, a obtinut un izlaz pentru locuitorii din Macesu, apoi si-a insusit jumatate din pamântul obtinut. Altul, Valerianu, de la Maglavit, a pus stapanire pe izlazuri in intindere de 800 pogoane, le-a dat in dijma satenilor pentru porumb si beneficiaza de jumatate recolta. Locuitorii din Ghighera cladind o biserica cu fonduri adunate de ei, Iliescul mai sus pomenit a stors o suma de la prefectura din care si-a insusit 30 000 lei pe care apoi i-a donat bisericii, cerand in schimb sa fie trecut ca ctitor si zugravit impreuna cu familia sa pe peretii bisericii, ceea ce s-a si facut. Primarul din Calafat fura ca in codru; Deleanu a cerut anumite dosare de la primaria lui, dar inainte sa soseasca dosarele a fost chemat la telefon de ministrul Luca care l-a rugat s-o lase mai moale, si in tot cazul sa lase pe primarul Calafatului in pace. Dl primar e intr-adevar omul lui Stoiculescu, deputat, si cel mai mare gheseftar din regiunea portului dunarean. Ar trebui sa scriu un volum ca sa povestesc tot ce mi-a spus Deleanu despre afacerea uzinei electrice din Craiova, despre cate pun zilnic la cale Negrescu (Noaţă) primarul orasului, Nolică Tătărescu, Popescu-Dolj, Marinescu, LF. Popescu toti parlamentari liberali, si cati altii. Sunt convins ca ceea ce se petrece in Dolj, se petrece in fiecare judet din tara. Iata unde ne-a dus democratia, regimul electoral parlamentar si politica de partid. Ma intreb daca aceasta cangrenã se va mai putea curata; in nici un caz cred eu fara varsare de sange.
Tot Deleanu mi-a afirmat ca Guţă Tătărescu ar fi cumparat in dosul casei pe care a ridicat-o in str. Polona si despre care s-a vorbit atat doua terenuri din parcelarea Callimachi (o strada noua porneste din coltul casei lui Tătărescu si iese in Armas). Pe un teren a dat 1 600 000 lei, pe celalalt 1 400 000. Am pus sa se faca cercetari, caci de o fi adevarat, e „lata rau", vorba lui Victor Antonescu.


Un comentariu:

După mine!