Broccoli
Denumire știinţifică:
Brassica oleracea
Denumire populară:
conopida broccoli.
Prezentare. Broccoli
se deosebește de
conopidă prin partea
comestibilă care nu este atât de
aglomerată, ci mai rară, precum un chiorchine. Prin urmare, am putea spune că
broccoli este o conopidă cu inflorescenţa mai rară.
Această inflorescenţă poate fi
verde, galbenă sau violetă, neexistând deosebiri în ceea ce privește conţinutul
și consistenţa. Broccoli este o legumă foarte fragedă și hrănitoare.
Are calităţi medicinale recunoscute din ce în
ce mai mult. Se consumă
în salate (există
foarte multe reţete, bine puse la punct), dar și gătită cu carne, cu
paste, cu ouă, cu brânză, cu orez.
Substanţe active importante: conţinut mare de vitamina
C, vitamina K, beta- caroten, săruri
minerale, celuloză, glucide. Recent s-au descoperit doi compuși – sulforafan
și indol-carbinol –
care atestă broccoli
ca o legumă
utilă în profilaxia cancerului de stomac și de sân.
Întrebuinţări. Preparatele
din broccoli sunt recomandate în avitaminoze, anemii, deranjamente digestive, osteoporoză,
în prevenirea cancerului de tract gastro-intestinal, în combaterea hemoragiilor. Broccoli este
cunoscută și ca un ușor, plăcut și eficient depurativ gastro-intestinal.