duminică, 15 ianuarie 2012

Faceti-va bine (30)

Brusturele
Denumirea știinţifică: Arctium lappa.
Denumiri populare: ciulin, captalan, lipan.
Prezentare.  Dicţionarele  spun  despre  cuvântul  brusture  că  este  autohton.  De fapt nu este vorba despre o singură plantă, ci despre un grup de plante din același gen – Lappa, care se numesc brusturi și fac parte din familia compozitelor. Brusturele se remarcă prin frunzele mari, late, groase, consistente, de un verde adesea întunecat, cât și prin înălţime – până la 1,3 metri. 

Florile sunt aproape roșii sau violete și sunt dispuse  în  inflorescenţe  sferice  înconjurate  de  ţepi.  Când  se  usucă,  inflorescenţa devine scaiete. Brusturele este o plantă maiestuoasă, puternică, cu un ciclu de viaţă de doi ani. Poate fi întâlnit pretutindeni în arealul românesc, de la câmpie până la munte. Virtuţi medicinale au rădăcinile plantei aflată în al doilea an de vegetaţie, care se recoltează primăvara devreme sau toamna târziu. Este de dorit ca aceste rădăcini să se folosească proaspete deoarece, prin uscare, își pierd o parte din proprietăţi.
Substanţe  active  importante.  Cea  mai  importantă  substanţă  specifică  din rădăcina  brusturelui  este  lactona.  Alte  substanţe:  vitamine  din  clasa  B,  săruri  de potasiu, inulină (în cantitate mare), ulei volatil, tanin, precum și un compus antibiotic despre care se spune că este tot atât de eficient cât și penicilina.
Întrebuinţări.  Rădăcina  de  brusture  este  un  medicament  natural  cu  efecte benefice  în  cazul  bolilor  de  splină  și  ficat.  Este,  de  asemenea,  un  bun  depurativ. Reduce glicemia și se manifestă ca un veritabil agent antimicrobian. Preparatele din brusture sunt recunoscute și ca un bun tonic pentru păr, stimulând creșterea părului. Cu preparatele de brusture se tratează tenurile grase, putând fi folosite, deci, și ca un excelent agent de curăţire a tenului. Brusturele este eficient și în tratarea acneei, eczemelor și furunculozei. Din brusture, în amestec cu alte plante, se poate prepara un ceai cu acţiune de curăţire  internă și  intensă  a organismului.  Prin  urmare,  brusturele  poate fi utilizat cu succes ca decoct, intern sau extern, pentru o igienizare cu totul originală și mai ales sănătoasă. O astfel de igienizare este binevenită primăvara,  brusturele  combătând, totodată, și astenia de primăvară.
Cercetări mai noi au dus la obţinerea uleiului din seminţe de brusture. Acest ulei poate fi utilizat în proceduri cosmetice, dar și în tratamente dermatologice importante, cum ar fi tratamentul furunculozei. Brusturele este cunoscut și pentru utilizarea sa, cu succes, în suferinţe ale splinei și ale ficatului.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!