marți, 24 ianuarie 2012

Faceti-va bine (41)

Castanul
Denumire știinţifică: Aesculus hippocastanum.
Denumire populară: castan porcesc, castan sălbatic.
Prezentare. Castanul este un arbore puternic și maiestuos. Își  are  originea  în peninsula Balcanică. Înalt până la 30 de metri, castanul se remarcă și prin valoarea sa ornamentală. Frunzele castanului au un peţiol lung de 10 – 20 cm, fiecare grupare de frunze având mai multe foliole. Aceste foliole sunt dispuse după mărime, cea mai mare fiind foliola mijlocie.
Castanul înflorește în mai și iunie, florile – ca și frunzele – contribuind la frumuseţea acestui arbore. Fructul castanului este o capsulă cărnoasă, verde, cu ghimpi, mult mai mare decât o nucă. În momentul coacerii, coaja verde cu ghimpi plesnește și apar seminţele, adică ceea ce în mod obișnuit numim castane. Castanul face parte din familia hipocastanaceelor. În cazul castanului, pentru uz medicinal se recoltează scoarţa de pe ramurile ceva mai tinere (de circa trei-cinci ani), castanele, frunzele și florile. Din toate acestea se obţin, prin procedee specifice, diverse preparate cu semnificativă valoare medicinală, precum și extracte necesare în industria farmaceutică. Cel mai important preparat de castan este decoctul.
Substanţe active importante:  în  scoarţă  –  esculină,  esculozidă,  fraxină, cumarină; în  frunze  – astragalină, quercitină, filochinonă; în castane –  saponine  (în primul rând escină), flavonoide.
Întrebuinţări. Preparatele de castan au acţiune antiinflamatoare, vasoconstrictoare, astringentă, influenţând, în  mod  pozitiv,  circulaţia  sângelui,  prin  fluidizarea fluxului sanguin. S-a constatat, totodată, că preparatele de castan sunt și un bun tonic venos. Interesante  pentru  viaţa modernă  sunt  preparatele  din  scoarţă,  acestea  având efecte pozitive în cazul afecţiunilor dermatologice. Printre  afecţiunile  care  se  tratează  cu  extracte de castan se numără varicele, varicocelul, umflarea ficatului, hemoroizii, tulburările de menopauză, flebitele, ulcerele varicoase. Prin  urmare,  castanul  porcesc  (sau sălbatic)  este  important  mai  ales  pentru terapiile  medicinale  privind  afecţiunile  vasculare – de la varice  până  la  hemoroizi  și ulcere varicoase. În asemenea tratamente este recomandat – ca adjuvant însă - și castanul dulce, ale cărui fructe sunt comestibile.
Castanul  dulce  (Castanea  sativa)  face  parte  din  familia  fagaceelor.  Este  un arbore ce crește numai în anumite zone din ţara noastră – în Maramureș și în nordul Olteniei. Castanul dulce este un simbol al longevităţii – poate trăi până la 1.000 de ani și chiar mai mult. Fructele castanului dulce, castan întâlnit în culturi, sunt comestibile, fiind energizante și remineralizante.
Castanele  dulci  constituie  un  aliment  recomandat  celor  bolnavi  de  inimă  și  de rinichi, fiind, totodată, un tonic și un reechilibrant digestiv. Din castanele dulci se face vestitul pireu de castane, un foarte bun desert consumat nu numai pentru savoarea sa,  ci  și  pentru  a  îmbunătăţi  digestia.  Datorită  calităţilor  lor,  castanele  dulci  sunt recomandate  anemicilor,  celor  slăbiţi,  convalescenţilor.  De  asemenea,  sunt  indicate și în hrana copiilor, având valoare calorică mare (100 g castane dulci au 220 calorii), precum și o compoziţie chimică foarte bogată – vitamine, săruri minerale, lipide, glucide.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!