Cătina albă
Substanţe active importante. Fructul de cătină este socotit o polivitamină naturală, deoarece conţine vitaminele B1, B2, C, PP. Alte substanţe: acid folic, acid nicotinic, inozitol, uleiuri.
Denumirea
știinţifică: Hippophae rhamnoides.
Denumiri populare:
cătină, cătină cenușie, cătină de râu, tufișul de nisip.
Prezentare. Cătina
este un arbust spinos, aparţinător familiei eleagnaceelor. Se cunosc două
varietăţi – cătina albă și cătina roșie. Important pentru farmacia naturistă este fructul cătinei albe. Arbustul de cătină albă are frunze alungite,
cenușii-argintii – strălucitoare
pe faţă, mate pe spate. Înflorește în martie-aprilie.
Florile sunt mici și galbene, iar fructul are o pronunţată tentă de portocaliu.
Cătina albă crește în flora spontană, în zone mai pietroase și apropiate de
ape, aria de răspândire fiind întreaga suprafaţă a ţării.
Substanţe active importante. Fructul de cătină este socotit o polivitamină naturală, deoarece conţine vitaminele B1, B2, C, PP. Alte substanţe: acid folic, acid nicotinic, inozitol, uleiuri.
Întrebuinţări.
Fructul de cătină este considerat un adevărat flacon cu vitamine. Devine și mai
puternic vitaminizant atunci când se combină cu măceșele și se face un ceai
care se poate bea zilnic. Acest ceai poate fi considerat aliment. Fructul de
cătină albă este folosit pentru tratament în avitaminoză, reumatism, urticarie
și deranjamente intestinale. Naturiștii îl consideră un tonifiant general.
Potrivit acestora, preparatele din cătină sunt mai excitante
decât cafeaua naturală și de aceea cătina albă poate fi folosită în locul cafelei. De altfel, cătina albă
se folosește, mai nou, în bucătărie, din ea putându-se prepara o dulceaţă
foarte fină. Fructele fermentate pot fi și distilate, obţinându-se o băutură
ale cărei efecte sunt încă puţin studiate. De asemenea, se poate prepara un vin
de cătină, precum și lichior.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu