Cartoful
Denumire știinţifică:
Solanum tuberosum.
Denumiri populare:
baraboi, barabulă, crump
Prezentare. Cartoful
– o plantă erbacee anuală din familia solanaceelor – provine din America. Adus
și aclimatizat în Europa, cartoful a fost folosit, o vreme, ca hrană pentru animale.
În secolul al
XVIII-lea, farmacistul francez Parmentier introduce cartoful în
alimentaţia oamenilor. Datorită calităţilor sale nutritive, cartoful a devenit
foarte repede hrană de bază pentru popoare întregi.
În pământ, cartoful are o tulpină care se îngroașă sub formă de tuberculi și rădăcini. Tulpina aeriană este muchiată și suculentă. Florile cartofului sunt albe sau violete. În alimentaţie, dar și pentru terapii, se utilizează tuberculul. Pentru uz medicinal se prepară suc, decoct, cataplasme, terci de cartofi cruzi, cartofi în coajă fierţi pe jumătate, cartofi copţi sau fierţi în coajă, făină de cartofi.
În pământ, cartoful are o tulpină care se îngroașă sub formă de tuberculi și rădăcini. Tulpina aeriană este muchiată și suculentă. Florile cartofului sunt albe sau violete. În alimentaţie, dar și pentru terapii, se utilizează tuberculul. Pentru uz medicinal se prepară suc, decoct, cataplasme, terci de cartofi cruzi, cartofi în coajă fierţi pe jumătate, cartofi copţi sau fierţi în coajă, făină de cartofi.
Substanţe active
importante: amidon, săruri
minerale diverse (pe
bază de calciu, magneziu, fosfor,
fier, mangan, cupru, potasiu), protide, lipide, vitaminele din grupul B (B1, B2, B6), vitaminele A și C,
acid folic, acid citric, acid malic. Toate acestea arată importanţa de excepţie
a cartofului pentru alimentaţie, oferind, practic, o hrănire completă. Mai mult
decât atât, cartoful este foarte ușor digerabil.
Întrebuinţări.
Preparatele din cartofi combat aciditatea gastrică, precum și iritaţiile interne și
ulcerele gastrice și
duodenale. Naturiștii recomandă
consumul de cartofi celor care
suferă de diabet,
obezitate (cartofii nu
îngrașă!), litiaze biliare,
disfuncţii intestinale, hepatite,
dischinezii biliare, artrite.
Decoctul de cartofi
fierţi în coajă
are proprietăţi alcalinizante și remineralizante. Cel mai sănătos mod de
preparare a cartofului este coacerea sau fierberea în coajă. În afară de
tuberculi, celelalte părţi ale cartofului sunt toxice. Și chiar și tuberculii sunt
toxici dacă au culoarea verde, culoare ce apare, de obicei, după ce tuberculul
de cartof a stat timp îndelungat la soare.
Cândva, pe vremea
când se cultiva mai mult ca plantă decorativă, iniţiaţii considerau cartoful ca
un leac pentru creșterea longevităţii.
Cartofii dulci,
cunoscuţi și sub numele de batate (Ipomoea batatas), precum și topinamburul sau napul porcesc (Helianthus
tuberosus) au proprietăţi asemănătoare cu ale cartofului. Napul porcesc este
denumit de naturiști cartoful diabeticilor. Batata și napul porcesc sunt
recomandate cu insistenţă în hrana celor care suferă de afecţiuni
cardiovasculare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu