Cacao / Arborele de
cacao
Denumire știinţifică:
Theobroma cacao.
Prezentare. Arborele
de cacao este unul dintre cei mai frumoși și mai pitorești copaci. Florile și
fructele îl împodobesc începând de la baza tulpinii și până pe ramurile îndepărtate
ale bogatei sale coroane. Arborele de cacao are o înălţime maximă de 15 metri,
în mod obișnuit ajungând la circa 10 metri. Aparţine familiei malvaceelor și
își are originea în America Centrală (Mexic), dar se cultivă în prezent în
toate zonele tropicale. Fructele sunt niște bace de mari dimensiuni (15-20 cm
lungime), ce conţin până la 30 de seminţe, adică boabele de cacao, care au o
compoziţie chimică complexă și sunt foarte hrănitoare. În cazul arborelui de
cacao, valoare medicinală au boabele, care în mod obișnuit se macină, obţinându-se pudra de cacao. Pot avea efecte medicinale și preparatele din tecile cărnoase, în care s-au aflat boabele, sau chiar frunzele. Utilizarea arborelui de cacao ca plantă medicinală este foarte veche. De altfel, arborele de cacao figura la loc de cinste în practicile medicinale ale aztecilor. Aceștia preparau din boabele de cacao un aliment al zeilor, cu virtuţi tonifiante, euforizante și chiar afrodiziace.
cacao, valoare medicinală au boabele, care în mod obișnuit se macină, obţinându-se pudra de cacao. Pot avea efecte medicinale și preparatele din tecile cărnoase, în care s-au aflat boabele, sau chiar frunzele. Utilizarea arborelui de cacao ca plantă medicinală este foarte veche. De altfel, arborele de cacao figura la loc de cinste în practicile medicinale ale aztecilor. Aceștia preparau din boabele de cacao un aliment al zeilor, cu virtuţi tonifiante, euforizante și chiar afrodiziace.
Substanţe active
importante: în primul rând teobromina și teofilina – care sunt substanţe
specifice arborelui de cacao, apoi cafeina și teina. Nu trebuie uitat renumitul
ulei gras, adică untul de cacao. Pe lângă aceste substanţe, arborele de cacao
și, în special, boabele de cacao, conţin săruri minerale, enzime, aminoacizi.
Întrebuinţări.
Asemenea cafelei, preparatul de cacao acţionează asupra sistemului nervos
central și mai ales asupra scoarţei cerebrale, impulsionând activităţile fizice
și intelectuale. La fel ca băutura de cafea, băutura de cacao creează o stare
de confort fizic și psihic,
acţionând nu numai asupra sistemului nervos,
ci și asupra
sistemelor cardiovascular, respirator și digestiv. Potrivit unor
cercetări de dată recentă, preparatele
de cacao au rol
detoxifiant și depurativ, contribuind, de exemplu, la eliminarea clorurilor, a
lichidului seros din spaţiul intracelular și din cavitatea abdominală. În realitate, efectele medicinale ale preparatelor
de cacao sunt, însă, mult mai complexe
și mai diverse, datorită
numărului mare de compuși pe care îl conţin seminţele acestui arbore. Se
recomandă, totuși, consumarea cu moderaţie a preparatelor de cacao, inclusiv sub
formă de alimente, deoarece în cantităţi mari pot provoca ameţeli sau dureri de
cap.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu