Cafeaua / Arborele de
cafea
Denumire știinţifică:
Coffea arabica; Coffea excelsa; Coffea robusta.
Prezentare. Arborele
de cafea este un arbust cu o înălţime maximă de 12 metri. Face parte din
familia rubiaceelor. Deși se consideră că peninsula Arabiei este patria sa de origine, de fapt arborele de cafea provine din
Abisinia. În schimb, calităţile i-au
fost descoperite în Arabia. Este cunoscută povestea păstorului care observase
un comportament ciudat la
caprele sale după ce acestea mâncau zilnic, cu poftă, seminţele unui arbust ce se va dovedi a fi celebrul „producător” al cafelei, adică arborele de cafea. Frunzele arborelui de cafea sunt alungite, cu nervuri puternice, cu suprafaţă aproape lucioasă, fiind cărnoase și consistente. Florile apar la subsuoara frunzelor și au culoarea albă. Interesant e fructul, care are forma unei cireșe. În dezvoltarea sa, acest fruct parcurge trei stadii de culoare – verde, roșie și, în cele din urmă, violetă, în fiecare asemenea „cireașă” „fsdfsd” a arborelui de cafea se găsesc două boabe tainice, miraculoase. În cazul arborelui de cafea, valoare medicinală au, în primul rând, boabele. Totuși, se pare că au virtuţi medicinale și frunzele, și chiar coaja. Modul de preparare al boabelor de cafea este cel bine știut de sute de ani – decoct și infuzie. Din boabe se extrage cafeina, care este un adevărat medicament.
caprele sale după ce acestea mâncau zilnic, cu poftă, seminţele unui arbust ce se va dovedi a fi celebrul „producător” al cafelei, adică arborele de cafea. Frunzele arborelui de cafea sunt alungite, cu nervuri puternice, cu suprafaţă aproape lucioasă, fiind cărnoase și consistente. Florile apar la subsuoara frunzelor și au culoarea albă. Interesant e fructul, care are forma unei cireșe. În dezvoltarea sa, acest fruct parcurge trei stadii de culoare – verde, roșie și, în cele din urmă, violetă, în fiecare asemenea „cireașă” „fsdfsd” a arborelui de cafea se găsesc două boabe tainice, miraculoase. În cazul arborelui de cafea, valoare medicinală au, în primul rând, boabele. Totuși, se pare că au virtuţi medicinale și frunzele, și chiar coaja. Modul de preparare al boabelor de cafea este cel bine știut de sute de ani – decoct și infuzie. Din boabe se extrage cafeina, care este un adevărat medicament.
Substanţe active
importante: foarte cunoscutul
alcaloid numit cafeină,
tanin.
Întrebuinţări.
Cafeaua, mai exact spus extractul apos al seminţelor arborelui de cafea, este un tonic puternic al sistemului nervos central,
în primul rând al
scoarţei cerebrale. Cafeaua este un
bun diuretic. S-a constat și faptul că îmbunătăţește circulaţia sângelui,
dilată căile respiratorii, fluidizează mucoasele de pe căile respiratorii
și echilibrează compoziţia sucului gastric.
Cafeaua este, totodată, un adevărat accelerator al inimii. Combate astenia și
are o anume influenţă benefică chiar și în cazul bolilor infecţioase. Rezultatele
bune obţinute prin consumul cafelei pot fi, însă, puse sub
semnul întrebării dacă acest consum este repetat și în cantitate mare.
Astfel, cei care suferă de insomnie sau de hipertensiune arterială vor trebui
să-și limiteze drastic consumul de cafea.
Efectele cafelei
depind și de fiecare individ în parte (Balzac bea circa 50 de cafele pe zi, a
lucrat foarte mult și cu succes, dar a murit relativ tânăr, bolnav de
hidropizie). Asupra unora cafeaua are efecte majore, provocându-le insomnii și
agitaţie, în timp ce alţii beau cafea și dorm foarte bine, chiar mai bine decât
dacă nu ar bea. Un consum mare de cafea – mai mult de trei cești pe zi – poate
crea dependenţă sau chiar probleme
de sănătate. Specialiștii
sunt de părere
că există o
anumită sensibilitate la cafea și în funcţie de vârstă, copiii fiind, de
exemplu, foarte sensibili. Din acest motiv, copiilor le este interzis consumul
cafelei. Cât despre efectele cancerigene ale cafelei, nimic nu e dovedit, în
schimb e foarte posibil ca acest aliment-medicament să elimine pericolul
îmbolnăvirilor de cancer de intestin gros.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu