marți, 24 ianuarie 2012

Faceti-va bine (42)

Castravetele
Denumire știinţifică: Cucumis sativus.
Prezentare. Castravetele aparţine familiei cucurbitaceelor. Este o erbacee anuală ce se dezvoltă sub forma unei tulpini  târâtoare-agăţătoare,  acoperită  cu  peri  aspri. Frunzele sunt mari, ușor cordiforme, dar cu vârful ascuţit. Florile sunt galbene și se aseamănă, întrucâtva, cu o stea. Fructul acestei plante, castravetele, util în bucătărie, are și o serie de proprietăţi medicinale. Forma cea mai indicată pentru aplicaţii medicinale este sucul de castravete. Seminţele, vrejurile și cârceii de castravete au, de asemenea, proprietăţi medicinale, pentru terapii preparându-se un decoct.

Substanţe active importante: vitaminele A, B și C, săruri de calciu, fier, fosfor, potasiu, azotaţi, caroten, mucilagii, sulf, siliciu.
Întrebuinţări. Castravetele și preparatele pe bază de castravete au importante utilizări în cosmetică. Este deja arhicunoscut faptul că preparatele din castravete sunt utilizate în remedierea unor afecţiuni dermatologice, de pildă în cazul tenurilor afectate de alte preparate cosmetice sau de poluare și stres, în inflamaţii diverse ale pielii, în pecingini, în combaterea ridurilor. Rămânând în acest registru cosmetic, este bine de știut și faptul că preparatele și extractele de castravete contribuie la fortificarea părului și a unghiilor. Castravetele are proprietăţi depurative recunoscute, fiind utilizat atât intern cât și extern, ca agent de curăţire, de detoxifiere. Ca depurativ, este indicat în gută. Castravetele acţionează și ca diuretic – în afecţiuni renale, mai ales în combaterea formării calculilor. Fierţi,  castraveţii  bandajează și  vindecă  iritaţiile  intestinale  și spasmele abdominale. Este bine de știut și faptul că această plantă legumicolă, atât de obișnuită, de altfel, contribuie chiar și la stabilizarea funcţionării inimii și a aparatului circulator.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!