Bujorul de munte
Denumire știinţifică:
Rhododendron kotsschyi.
Prezentare. Bujorul
de munte, numit uneori și smârdar, este un subarbust a cărui înălţime abia ajunge la 50 cm. Face parte din familia ericaceelor, fiind o plantă cu o tulpină mult ramificată. Rădăcina
este, de asemenea,
foarte dezvoltată. Frunzele, lucioase, consistente
și de mici
dimensiuni, sunt dispuse
altern. Florile, de
culoare roșie, rareori roz sau
albă, au un miros plăcut. Bujorul
de munte înflorește pe toată durata verii. Fructul este o capsulă. Pentru
uz medicinal se recoltează frunzele, ramurile tinere cu tot cu flori, florile. Se
prepară infuzie, decoct, extract.
Substanţe active
importante: ulei eteric, taninuri.
Întrebuinţări.
Se spune despre preparatele medicinale de bujor de munte că au proprietăţi
afrodiziace. Este, de asemenea, cunoscut faptul că au efecte pozitive în boli de
ficat, precum și în afecţiuni respiratorii. În cantităţi mari, preparatele pe
bază de bujor de munte pot fi toxice.