vineri, 5 august 2011

Atacul expiratilor

Se apropie campania electorala. OK, o astept cu mare interes, ca sa plec la minimum 500 de kilometri de Timisoara. Stiu de pe-acum: o sa castige din nou Ciuhandu, asta o sa castige pana moare, il voteaza banatenii la greu. Nu pentru ca ar fi facut el ceva de soi pe-aici, dar asa gandesc ei, mai incet. Nu vreau sa-mi mai bat capul cu acest rebut al Revolutiei. Ma uit insa la televizor si ce vad? Iarasi au aparut, precum corbii, fel de fel de expirati care, dupa ce-au nenorocit tara asta, vin acum sa povesteasca despre cat de dibaci au fost si cum ne-au scos din tot felul de situatii periculoase. Din punctul asta de vedere, am toata stima pentru Tariceanu. Macar sta in banca lui, nu-l vezi alergand prin toate studiourile. Chiar si A.Nastase sta mai la fereala, ceea ce e un punct in favoarea lui. Dar Petre Roman, Victor Ciorbea, Athanasiu, Androneasca, WC Tudor, Vosganian, parca nu mai au nicio alta ocupatie in viata decat sa ne lamureasca pe noi, fraierii, cum sta treaba cu politica, cat au fost ei de patrioti, inteligenti, buni politicieni, buni guvernanti si cat de rai sunt astia care fac acum politica si guvernare. Pana nu demult, venea si Emil Constantinescu si facea totul praf in jur, ca sa ne fie clar ca singurul presedinte adevarat al Romaniei a fost doar el si ca in urmatorul mileniu nu se va naste un altul care sa-l egaleze. Ba avea tupeul sa se arate si Iliescu, piaza-rea a acestei tari, care inca nu a platit pentru mortii Revolutiei.
Ceea ce intrece insa orice limita, este reaparitia lui Zoe Petre. Nici nu mai am cuvinte. Nu vreau sa scriu despre aceasta femeie, nu, nu, nu, este dincolo de puterea mea de a zugravi un personaj. Mai bine pun o poza, desi asta o sa ma coste un flacon de emetiral.



3 comentarii:

  1. Inainte de a scrie acest comentariu, am aruncat o privire pe blogul lui Zoe Petre, ca sa vad daca nu cumva, Doamne fereste, femeia s-o fi ramolit. Nici pomeneala! La 71 de ani, Zoe Petre are o minte de cateva ori mai buna decat majoritatea tinerilor politicieni care se vantura pe la televizor.

    De ce acest atac, atunci? Doar pentru ca e batrana? Sau pentru ca-l detesta pe Basescu? Ai citit macar o pagina dintr-o carte a ei?

    Cu ce esti tu mai bun, la faza asta, decat jurnalistii de la Realitatea TV, care fixeaza camerele pe fundul Elenei Udrea? Aia speculeaza prejudecatile fata de femeiusti, tu pe cele fata de babe.

    Nu, lucrurile nu-s atat de simple! Nu este vorba doar de faptul ca eu sunt (oarecum) anti-Basescu si tu esti (oarecum) pro. Mie respectul fata de adversarii inteligenti si bine intentionati mi se pare obligatoriu. Uite ce-am scris eu despre Funeriu in toamna lui 2009, cu putin timp inainte de alegerile prezidentiale: http://marcelinapopa.wordpress.com/2009/10/13/un-excelent-ministru-al-educatiei/

    Funeriu intra in aceeasi categorie ca Zoe Petre: inteligent, capabil, cu o cariera stralucita, dar dezgustator de implicat politic (vezi si prima lui reactie dupa bacul de anul asta: de vina erau Marga si Andronescu!)

    Oricat de nedrepti sau subiectivi ar fi uneori oameni ca Zoe Petre si Funeriu, un lucru trebuie apreciat la ei: o anumita decenta. Sunt oameni civilizati, onesti in felul lor. N-o sa-i vezi niciodata manipuland grosolan sau lovind sub centura. Sunt atasati mai degraba de rigoarea lucrarilor stiintifice decat de pamfletareala.

    P.S. Uite cum o contrazice Cristi Preda pe Zoe Petre aici: http://cristianpreda.ro/tag/zoe-petre/

    RăspundețiȘtergere
  2. mie imi placea Silviu Brucan ....

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu vreau sa ma aliniez cuminte in ceata celor care actioneaza in tipare. Eu nu ma vreau un fel de reper moral, cum se cred cei mai multi dintre comentatori (Cristi Preda e unul dintre ei). Eu vreau sa am un loc unde sa ma exprim liber. Zoe Petre imi intoarce stomacul pe dos si vreau sa povestesc lucrul asta. De ce ar trebui sa-mi reprim aceasta pornire? Au decis unii ca e frumos sa raspunzi cu multa grija, sa folosesti numai anumite cuvinte, sa nu pomenesti cumva ca ala cu care te contrezi e homosexual, negru sau pute oribil. Dar de trebuie sa accept asta ca fir calauzitor in activitatea mea? Eu ma gandesc la un singur lucru: sa nu incalc legile, ca sa nu platesc amenda. In rest, imi bag picioarele in corectitudinea politica, daca unul e chior, ii spun ca e chior si gata. Am mai avut discutia asta de zeci de ori cu diverse persoane. Gandeste-te numai la homosexuali. Au capatat dreptul de a se declara “o alta fateta a realitatii”. Perfect, pai daca esti asa, de ce nu am eu voie sa te numesc “curist”? Pana la urma, ce relevanta au cuvintele? Crezi ca nu as putea sa scriu invaluit, cu aluzii si foarte atent la cuvinte, dar Zoe Petre sa iasa extrem de sifonata din asta? Nu exista niciun motiv ca atunci cand vad o balabusta crunta, cum e aceasta femeie, sa o menajez, la fel cum nimeni nu are niciun motiv sa ma menajeze pe mine.
    Nu cred ca e necesar sa fi citit nu o pagina, ci macar un paragraf scurt din ce a scris Zoe Petre. Ea este o femeie care a intrat in politica. Politica nu e o sala de lectura, unde sa citesc eu ce a scris fiecare. Politica e o arena, unde cine intra se produce asa cum stie el mai bine. Zoe Petre, ca politician, nu ne povesteste despre Eschil sau Parmenide, ea zice despre banii cheltuiti de Udrea, de mafia din vami, de spaga din spitale si multe lucruri de felul asta. Nu stiu daca pentru asta iti trebuie studii de istorie antica si arheologie. Asa ca te intreb si eu: cand Zoe Petre vitupereaza pe teme noroioase si isi da cu parerea despre lucruri care ii sunt complet straine, de ce ar trebui ca eu, care-i raspund, sa ma apuc inainte si sa citesc ce a scris ea despre civilizatia greaca? Daca disputele s-ar purta pe teme de istorie antica, Zoe Petre m-ar face arsice in numai cateva minute. De aia nici nu ma bag. Dar cand vine vorba de iesit in arena si aratat care da mai tare, stai putin, ca am si eu ceva de spus.
    Nu am nimic contra acestei babaciuni din cauza ca e batrana. Mie imi plac batranii, pentru ca imi evoca paradisul pierdut al copilariei. Nici nu stiam ca Zoe Petre are 71 de ani. Nu am, iarasi, nimic cu ea din cauza ca-l uraste pe Basescu. Ce am eu cu ea e din cauza ca a fost consiliera de taina a lui Milica, pe care l-a sfatuit rau, ca a distrus impreuna cu el sansele noastre de a scapa de mostenirea lui Ceausescu si a lui Ilici, ca s-a dovedit a fi o cazatura morala exact ca toti ceilalti atunci cand si-a numit fiul consilier prezidential. Cred ca o asemenea persoana nu are ce cauta astazi la televizor ca sa ne spuna noua cum e cu telegondola de la Vulcan sau cu vanzarea televiziunii lui Vantu.

    RăspundețiȘtergere

După mine!