miercuri, 31 august 2011

Căpcăunul și mangalița nerușinată

Pentru că dimineața fac o mică revistă a presei și citesc câteva articole, dau, invariabil peste niște fenomene stranii și amuzante. Unul dintre acestea este modul de reacție al unor cititori la apariția articolelor lui Andrei Pleșu - zis și Căpcăunul Cumsecade.
Din câte se stie, Pleșu scrie la ziarul Adevărul. De câte ori produce un editorial sau o opinie, pe forumul ziarului se activează niște indivizi. Sigur, lucrul ăsta se întâmplă și când scrie Cartianu și când scrie Țopescu. Orice jurnalist are sustinători și detractori, care merg și comentează pe forumurile ziarelor. Unii critică, altii laudă, de cele mai multe ori la obiect. In cazul lui Pleșu, lucrurile stau altfel. Orice ar scrie el, apar unii care postează fără legătură cu subiectul, sfidând orice fel de logică. Ieri, spre exemplu, a apărut o opinie a lui Pleșu pe marginea faptului că unii, citez, "chiar dacă au facut rele, raman baieti buni, iar altii, chiar daca au facut si lucruri bune, raman, in eternitate, baieti rai". Și, pentru a fi lucrurile clare, Căpcăunul Cumsecade furnizează și exemple: George Bernard Shaw și Jean Paul Sartre, care au comis derapaje enorme de la principiile fundamentale ale drepturilor omului, sunt astăzi ca și iertați, în vreme ce Mircea Eliade este continuu condamnat pentru aderența la Mișcarea Legionară. Pleșu nu zice nimic altceva decât că toți oamenii ar trebui judecați cu aceeasi măsură. Nu știu cine ar putea să nu fie de acord cu așa ceva - renunțarea la dubla măsură. Ei bine, pe forumul ziarului găsim comentarii ca acesta:  
Da' de "dubla scrisoare" nu guiti nimic ma mangalitza nerusinata, bolnava de tupeu. Ce-si zice in barba butoiul plin cu rahat de Plescoi: Ma, prosti mai sunt astia, pupa-i-as in cur.....!
Si nu doar unul ci zeci de astfel de comentarii. Stilul este al celor de la România Mare și a fost introdus în presă de Corneliu Vadim Tudor, care, sub pretext că face pamflet arghezian, a vărsat nepedepsit tone de injurii și rahat în capul cui i-a venit lui bine. Așadar, orice ar scrie Pleșu, forumiștii răspund cu "bai mangalita nerusinata". Lucru care, trebuie să recunoaștem, este foarte amuzant.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!