luni, 18 iulie 2011

O specie ciudată de oameni

J.Lo divorţează de Marc Anthony! Extra fantastic, super incredibil, mega senzaţional! Milioane de fani J.Lo sau M.Anth citesc ştirea şi au reacţii. Ăsta e un exemplu de informaţie la care eu, unul, nu ştiu să zic, atunci când îmi este furnizată, decât "aha" sau ceva asemănător. Alţii însă, zic mai mult. De exemplu: "hai nu spune, şi ăştia?" sau "asta n-aş fi crezut", ori "măi să fie, speram ca măcar ei să să reziste". După care comentează, aduc în discuţie alte cupluri destrămate, fac filosofie pe tema vieţii de artist care îţi afectează familia etc.
Oamenii ăştia reprezintă, pentru mine, o specie ciudată. Dacă-i întrebi ce este substantivul, sau cât face radical din 625, când a fost descoperită America, cine a pictat Gioconda, ori cum se spune "apă" în franceză, dau din colţ în colţ. Însă ştiu cu mare precizie cine cu cine este căsătorit dintre actori sau care dintre fotbalişti e divorţat. Pentru mine este de neînţeles. Cel mai probabil, un om obişnuit nu are niciodată ocazia să se întâlnească cu Jennifer Lopez. Cu toate astea, mulţi dintre oamenii obişnuiţi sunt foarte interesaţi de situaţia ei matrimonială. La ce le foloseşte asta? Numai ei ştiu. Dacă-i întrebi, îţi răspund ceva de genul: "totuşi e vorba de J. Lo!" Asta vrea să spună că J. Lo este o persoană foarte importantă şi că orice om normal la cap ar trebui să ştie dacă e măritată sau nu. Logica asta mi se pare cretină. La fel de bine, cineva ar putea să reţină de câte ori pe zi se duce J.Lo la baie. Şi explicaţia, imponderabilă, ar fi aceeaşi: "doar e vorba de J.Lo!".
Oamenii ăştia nu au habar dacă, de exemplu, Einstein a fost căsătorit sau nu. Explicaţia? Simplă de tot: nu dau doi bani pe el, deci le spui degeaba: "totuşi e Einstein, ce naiba?!". Einstein a făcut mai multe pentru omenire decât milioane de J. Lo-uri la un loc. Cu toate astea, interesul pentru situaţia lui matrimonială e aproape nul. Poate de aia există J. Lo-uri, ca să nu scoată oamenii prea mult capul. Cine ştie câţi Einsteini s-au pierdut prin cartierele metropolelor, pentru că nu le-a spus nimeni cât fac radical din 16 şi cine a fost Goethe! Inflaţia de Einsteini ar face omenirea mult mai greu de guvernat...
Cât despre faptul că divorţează J. Lo, pentru mine asta nu înseamnă absolut nimic. Zilnic sunt divorţuri, mai cu seamă în lumea vedetelor. Cred că publicitatea enormă făcută cuplurilor care azi se iau şi mâine se despart nu e decât un pas pregătitor pentru ceea ce va să vină: dispariţia căsătoriei. Pur şi simplu, nu va mai exista căsătorie în faţa lui Dumnezeu, ci un simplu contract, prin care se va stabili exclusiv soarta banilor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!