Meiul
Denumire ştiinţifică: Panicum miliaceum.
Prezentare. Aparţinând familiei
gramineelor meiul este o plantă erbacee cultivată. Mult timp, meiul a făcut
parte din hrana oamenilor, astăzi fiind cultivat mai mult pentru furaj. Ajunge
până la 1,5 metri înălţime. Are frunze liniare, late, aspre pe partea inferioară.
Boabele au formă rotundă, rareori ovală şi sunt mici. Boabele de mei au şi
valoare medicinală.
Substanţe active importante: cantităţi semnificative de fosfor şi magneziu, vitamina A, acid salicilic,
lipide, protide, aminoacizi.
Întrebuinţări.
Datorită
valorii sale nutritive, meiul este recomandat astenicilor şi celor aflaţi în
convalescenţă. Este un bun agent de susţinere şi refacere în caz de oboseală
intelectuală. Alimentele pe bază de mei sunt recomandate şi femeilor gravide,
precum şi celor suferinzi de inimă.