luni, 12 noiembrie 2012

Dilema postului

Se apropie postul Crăciunului şi mă bate gândul să-l ţin şi eu. Fiind însă aici, în Germania, o să ţin post precum catolicii: o să renunţ numai la carne, nu şi la ouă şi brânză. Sâmbătă şi duminică o să mănânc pește, că e dezlegare. N-o să beau nici alcooluri, pentru că dacă beau vin sau bere, mi se face foame rău şi nu mă satur cu cartofi fierţi ori cu orez umflat. Sper să reuşesc.
Dar dacă tot vine postul, mi-am adus aminte de o întrebare care mi-a fost pusă de Maria şi la care nu am aflat încă răspunsul. Vorbeam cu ea despre post şi i-am povestit cum a stat Cristos în pustie 40 de zile fără să mănânce. I-am citat aproximativ şi versetele biblice în care se povesteşte despre acest post:
1.  Iar Iisus, plin de Duhul Sfânt, S-a întors de la Iordan şi a fost dus de Duhul în pustie,
2. Timp de patruzeci de zile, fiind ispitit de diavolul. Şi în aceste zile nu a mâncat nimic; şi, sfârşindu-se ele, a flămânzit. 
Luca, IV.1 - IV.2
Când a auzit Maria cuvintele "a flămânzit", m-a şi întrebat: până atunci nu-i era foame? Şi uite că n-am ştiut ce să-i răspund. Pare că aşa stau lucrurile: Cristos a flămânzit după scurgerea celor 40 de zile, ceea ce ar însemna că până atunci nu a suferit de foame. Şi atunci întrebarea care vine de la sine este următoarea: dacă nu i-a fost foame, care e valoarea postului ţinut de Cristos? Să zicem că eu nu fumez nicio ţigară timp de 100 de zile. Are vreo importantă lucrul asta câtă vreme eu sunt nefumător? Păi dacă sunt nefumător, pot să nu fumez nu 100 de zile ci toată viaţă mea, fără ca asta să-mi ridice vreo problemă. Cu totul altfel stau lucrurile cu un fumător care nu fumează 100 de zile. Actul lui este demn de toată admiraţia - el s-a luptat cu patima şi i-a rezistat trei luni. 
În aceste condiţii, mi se pare important să mă lămuresc: i-a fost foame lui Cristos pe parcursul celor 40 de zile? Dacă i-a fost, atunci cum trebuie înţeles versetul din Luca, în care se vorbeşte despre faptul că după cele 40 de zile Cristos a flămânzit? Iar dacă nu i-a fost, de ce e atât de remarcabil ceea ce a făcut Mântuitorul? Păi dacă nu mi-e foame, pot să stau şi eu 40 de zile fără să mănânc. 
Cred că aici e o problemă fie de traducere, fie de interpretare şi tare mi-aş dori să înţeleg cum stau lucrurile.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!