Morcovul de grădină
Denumire ştiinţifică: daucus carota sativa.
Prezentare. Morcovul de grădină
este o plantă legumicolă foarte cunoscută, prezentă zilnic în viaţa fiecăruia
dintre noi. Face parte din familia umbeliferelor, fiind cultivat de foarte multă
vreme, încă din antichitate. La începuturi, morcovul a fost utilizat ca plantă
medicinală, aa cum şi roşia a fost folosită, după întâlnirea sa cu europenii,
ca plantă ornamentală. Morcovul de grădină este o plantă bienală, cu o rădăcină
foarte puternică. Frunzele sunt penat-sectate, iar florile, de culoare albă,
sunt grupate. Pentru uz medicinal se folosesc seminţele, frunzele uscate şi rădăcina.
Din rădăcină se extrage suc, frunzele se mărunţesc sau chiar se macină, iar din
seminţe se prepară infuzie sau decoct.
Substanţe active importante: vitamina A şi provitamina A (în cantitate foarte mare, aici cunoscută sub
numele de caroten), vitamina C, vitamine din grupul B, săruri minerale, hidraţi
de carbon, pectine, levuloză, dextroză.
Întrebuinţări. Morcovul poate
contribui, în mod semnificativ, la apărarea organismului în faţa agenţilor
externi. Are cinci calităţi care-l fac de-a dreptul preţios: cicatrizant
gastric, antianemic, diuretic, depurativ şi laxativ. Dar aceste proprietăţi nu
sunt nicidecum singurele, preparatele din morcov fiind şi bactericide,
vermifuge, stimulatoare hepatice şi renale, analgezice, hemostatice. Este
cunoscută importanţa morcovului pentru întărirea vederii, pentru mărirea acuităţii
vizuale şi, în general, pentru însănătoşirea ochiului. Bronşitele cronice şi
astmul pot fi combătute şi prin consumul susţinut de morcov. Au fost puse în
evidenţă şi capacităţile de vasodilatator ale morcovului, precum şi efectele
pozitive în diabet. Morcovul este şi un detoxifiant activ, prevenind chiar şi îmbătrânirea
prematură, cât şi formarea ridurilor. Influenţe cu adevărat majore are morcovul
asupra aparatului digestiv, combătând gastritele, ulcerele, hemoragiile
gastro-intestinale. De mult timp este cunoscută şi capacitatea morcovului de a
limita efectele icterului. Cât despre utilizările sale externe, morcovul acţionează
pentru vindecarea rănilor, a ulceraţiilor, eczemelor, arsurilor, degerăturilor,
a petelor de pe piele. Cu preparatele pe bază de morcov s-au obţinut rezultate
bune şi în tratarea cancerului de sân. Morcovul ajută şi la dezvoltarea
globulelor roşii, a hemoglobinei. Are, totodată, efecte vitaminizate şi
remineralizante, fortificând organismul în lupta cu infecţiile. Mai rar
folosite, seminţele de morcov conţin ulei volatil, având efecte de
reechilibrare a sistemului digestiv. Principalul produs obţinut din morcovul de
grădină este sucul de morcov, uşor de preparat, lesne şi plăcut de consumat.
Pentru terapii cu morcov, morcovul ras poate fi tot atât de bun şi de eficient
ca şi sucul.
Morcovul sălbatic
Denumirea ştiinţifică: daucus carota.
Denumiri populare: morcovul câmpului,
ruşinea fetei.
Prezentare. Morcovul sălbatic
este o plantă cu dezvoltare anuală, remarcânduse prin rădăcina sa pivotantă,
suculentă, de culoare galbenă. Uneori, această specie de morcov are o
dezvoltare perenă. Tulpina – cu o înălţime de până la 80 cm – este rezistentă,
ramificată şi acoperită de perişori. Ramificaţiile apar în partea superioară a tulpinii.
Frunzele au un contur triunghiular sau ovoid. Morcovul sălbatic înfloreşte din iunie
şi până în septembrie. Inflorescenţa este sub formă de umbelă. Acest morcov creşte
în toate zonele ţării noastre. Face parte din familia umbeliferelor. Pentru uz
medicinal se recoltează rădăcina şi seminţele, uneori florile şi frunzele.
Substanţe active importante: vitaminele a, b şi c, uleiuri volatile, pectine, bactericide.
Întrebuinţări. Morcovul sălbatic
sub formă crudă, suc sau infuzie este utilizat în afecţiuni precum reumatismul,
litiaza renală, artrita. Sub formă de cataplasme se foloseşte în vindecarea
arsurilor şi în combaterea unor boli de piele. Are acţiune şi în reducerea
glicemiei. Pectinele din morcov sălbatic contribuie la reglarea digestiei, iar
uleiurile volatile combat viermii intestinali. Infuzia de seminţe de morcov sălbatic
este utilă în tratarea afecţiunilor căilor urinare şi, de asemenea, se manifestă
ca un factor de stimulare a digestiei. Decoctul din rădăcina acestui morcov
este recomandat în tratamentul infecţiilor intestinale, în hepatite, în icter. Morcovul
sălbatic este un important revitalizant în caz de oboseală, de convalescenţă,
de subalimentaţie, mai ales dacă este consumat crud. De altfel, morcovul de
orice fel este un aliment de referinţă în alimentaţia naturistă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu