luni, 26 noiembrie 2012

Faceti-va bine (193)


Morcovul de grădină
Denumire ştiinţifică: daucus carota sativa.
Prezentare. Morcovul de grădină este o plantă legumicolă foarte cunoscută, prezentă zilnic în viaţa fiecăruia dintre noi. Face parte din familia umbeliferelor, fiind cultivat de foarte multă vreme, încă din antichitate. La începuturi, morcovul a fost utilizat ca plantă medicinală, aa cum şi roşia a fost folosită, după întâlnirea sa cu europenii, ca plantă ornamentală. Morcovul de grădină este o plantă bienală, cu o rădăcină foarte puternică. Frunzele sunt penat-sectate, iar florile, de culoare albă, sunt grupate. Pentru uz medicinal se folosesc seminţele, frunzele uscate şi rădăcina. Din rădăcină se extrage suc, frunzele se mărunţesc sau chiar se macină, iar din seminţe se prepară infuzie sau decoct.

Substanţe active importante: vitamina A şi provitamina A (în cantitate foarte mare, aici cunoscută sub numele de caroten), vitamina C, vitamine din grupul B, săruri minerale, hidraţi de carbon, pectine, levuloză, dextroză.
Întrebuinţări. Morcovul poate contribui, în mod semnificativ, la apărarea organismului în faţa agenţilor externi. Are cinci calităţi care-l fac de-a dreptul preţios: cicatrizant gastric, antianemic, diuretic, depurativ şi laxativ. Dar aceste proprietăţi nu sunt nicidecum singurele, preparatele din morcov fiind şi bactericide, vermifuge, stimulatoare hepatice şi renale, analgezice, hemostatice. Este cunoscută importanţa morcovului pentru întărirea vederii, pentru mărirea acuităţii vizuale şi, în general, pentru însănătoşirea ochiului. Bronşitele cronice şi astmul pot fi combătute şi prin consumul susţinut de morcov. Au fost puse în evidenţă şi capacităţile de vasodilatator ale morcovului, precum şi efectele pozitive în diabet. Morcovul este şi un detoxifiant activ, prevenind chiar şi îmbătrânirea prematură, cât şi formarea ridurilor. Influenţe cu adevărat majore are morcovul asupra aparatului digestiv, combătând gastritele, ulcerele, hemoragiile gastro-intestinale. De mult timp este cunoscută şi capacitatea morcovului de a limita efectele icterului. Cât despre utilizările sale externe, morcovul acţionează pentru vindecarea rănilor, a ulceraţiilor, eczemelor, arsurilor, degerăturilor, a petelor de pe piele. Cu preparatele pe bază de morcov s-au obţinut rezultate bune şi în tratarea cancerului de sân. Morcovul ajută şi la dezvoltarea globulelor roşii, a hemoglobinei. Are, totodată, efecte vitaminizate şi remineralizante, fortificând organismul în lupta cu infecţiile. Mai rar folosite, seminţele de morcov conţin ulei volatil, având efecte de reechilibrare a sistemului digestiv. Principalul produs obţinut din morcovul de grădină este sucul de morcov, uşor de preparat, lesne şi plăcut de consumat. Pentru terapii cu morcov, morcovul ras poate fi tot atât de bun şi de eficient ca şi sucul.

Morcovul sălbatic
Denumirea ştiinţifică: daucus carota.
Denumiri populare: morcovul câmpului, ruşinea fetei.
Prezentare. Morcovul sălbatic este o plantă cu dezvoltare anuală, remarcânduse prin rădăcina sa pivotantă, suculentă, de culoare galbenă. Uneori, această specie de morcov are o dezvoltare perenă. Tulpina – cu o înălţime de până la 80 cm – este rezistentă, ramificată şi acoperită de perişori. Ramificaţiile apar în partea superioară a tulpinii. Frunzele au un contur triunghiular sau ovoid. Morcovul sălbatic înfloreşte din iunie şi până în septembrie. Inflorescenţa este sub formă de umbelă. Acest morcov creşte în toate zonele ţării noastre. Face parte din familia umbeliferelor. Pentru uz medicinal se recoltează rădăcina şi seminţele, uneori florile şi frunzele.

Substanţe active importante: vitaminele a, b şi c, uleiuri volatile, pectine, bactericide.
Întrebuinţări. Morcovul sălbatic sub formă crudă, suc sau infuzie este utilizat în afecţiuni precum reumatismul, litiaza renală, artrita. Sub formă de cataplasme se foloseşte în vindecarea arsurilor şi în combaterea unor boli de piele. Are acţiune şi în reducerea glicemiei. Pectinele din morcov sălbatic contribuie la reglarea digestiei, iar uleiurile volatile combat viermii intestinali. Infuzia de seminţe de morcov sălbatic este utilă în tratarea afecţiunilor căilor urinare şi, de asemenea, se manifestă ca un factor de stimulare a digestiei. Decoctul din rădăcina acestui morcov este recomandat în tratamentul infecţiilor intestinale, în hepatite, în icter. Morcovul sălbatic este un important revitalizant în caz de oboseală, de convalescenţă, de subalimentaţie, mai ales dacă este consumat crud. De altfel, morcovul de orice fel este un aliment de referinţă în alimentaţia naturistă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!