joi, 15 noiembrie 2012

Mesaje pe pereți

Fie că le primesc în mail, fie că le văd urcate pe tot felul de pereţi din Facebook, mă întâlnesc destul de adesea cu nişte mesaje care vizează muierea sufletului, construite de anonimi şi date la răspândit prin intermediul imensei reţele de doamne şi domnişoare sensibile care populează lumea virtuală.
Reţeta este foarte simplă.
1. Se ia o poză în care trebuie să se afle cel puţin unul dintre următoarele elemente: 
- un peisaj cu: flori, copaci, nori, drumuri care se pierd în depărtare, stânci, munţi, cascade, valuri, soarele la apus sau răsărit, curcubeu, lună plină, stele etc
- unul sau mai multe animăluţe: iepuraşi, pisicuţe, căţei, vrăbiuţe etc.
- un personaj cu figură şi/sau atitudine de om necăjit: bătrână, bătrân, cerşetor, spitalizat etc
- unul sau mai mulţi copii, îmbrăcaţi în îngeraşi, puşi în cele mai neaşteptate locuri (pe pian, în coşul pisicii etc), jucându-se, mâncând chestii care pătează (mai pe scurt, adorabili)
- un chip de om parcă aflat în tranşă, care priveşte în depărtări, ivindu-se eventual dintre nori, care ar trebui să te ducă cu gândul la Cristos
2. Se deschide poza în PowerPoint, Paint, Gimp etc şi se adaugă un text, din care nu trebuie să lipsească:
- un mic slogan luat din cărţile de învăţătură creştină sau ale predicatorilor moderni
- un îndemn la reflecţie, ori la reconsiderarea poziţiei pe care ai avut-o până să primeşti mesajul
- apelul la răspândirea pe toate căile a mesajului
3. Se dă drumul mesajului
Iată un exemplu de astfel de mesaj:
După cum se vede, el este construit după toate regulile: conţine poza unei bătrâne aparent necăjite, nişte flori, un îndemn la reconsiderarea poziţiei (renunţarea la nepăsare), un mic slogan (poate vom schimba lumea), apelul la răspândirea mesajului (Dă mai departe).
În funcţie de starea de spirit pe care o am în anumite momente ale zilei, îmi vine uneori să dau share unora dintre aceste mesaje, ori să le trimit unei liste de contacte. De cele mai multe ori însă, mă opreşte faptul super enervant că ele conţin texte agramate, care par a fi scrise de analfabeţi. În poza cu bătrâna de mai sus, de exemplu, apare acel "NU FII", care în opinia mea face textul de netransmis. Cum aş putea eu să dau mai departe aşa ceva? Ar însemna că-mi însuşesc nu numai mesajul, dar şi formularea lui, inclusiv greşelile de exprimare şi de ortografie. Ori eu, unul, scriu corect: "NU FI". Aşa că, în acest caz, reţeaua de doamne şi domnişoare sensibile m-a pierdut de muşteriu.
Cred că orice utilizator serios de internet ar trebui să fie foarte atent la ce răspândeşte, dacă nu vrea să se facă de râs.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!