miercuri, 14 noiembrie 2012

Mici poeme in proza ale lui Baudelaire(12)

Mulţimea
Nu-i este dat oricui să se cufunde în mulţime: a te bucura de mulţime e o artă; şi numai acela se poate deda, pe seama neamului omenesc, unei orgii de vitalitate, căruia o zînă i-a ursit din leagăn gustul travestirii şi al măştii, ura domiciliului şi patima călătoriei.
Mulţime, singurătate: termeni egali şi convertibili pentru poetul activ şi fecund. Cine nu ştie să-şi populeze singurătatea, nu ştie nici să fie singur în mulţimea plină de treburi.
Poetul se bucură de acest privilej fără pereche, de a fi, după cum îi e placul, el însuşi ori altul. Ca sufletele rătăcitoare care îşi caută un trup, el intră, cînd vrea, în personajul oricui. Numai pentru el, totul e vacant; şi dacă unele locuri par să-i fie închise, e fiindcă, în ochii lui, nu merită osteneala de a fi vizitate.
Cel ce colindă singur şi gînditor soarbe o beţie unică din această universală împărtăşire. Cel ce lesne se împreună cu mulţimea cunoaşte înfrigurata bucurie, de care nu va avea niciodată parte egoistul, închis ca o ladă, şi leneşul, lăcătuit ca o moluscă. Toate profesiunile, toate bucuriile şi toate nefericirile pe care întâm­plarea i le pune în faţă, le primeşte ca pe ale sale.
Ceea ce oamenii numesc dragoste e prea puţin, prea mărginit şi prea şubred, in comparaţie cu această inefabilă orgie, cu această sfîntă prostituţie a sufletului care se dăruie din plin, poezie şi milostenie, neprevăzutului ce se iveşte, necunoscutului care trece.
E bine să-i înveţi uneori pe fericiţii acestei lumi, de-ar fi doar ca să le umileşti o clipă prosteasca mîndrie, că sunt fericiri mai presus decît ale lor, mai bogate şi mai rafinate. Întemeietorii de colonii, păstorii noroadelor, preoţii misionari surghiuniţi la capătul lumii, cunosc fără îndoială ceva din aceste beţii tainice, şi, în sînul acestei nemărginite familii pe care şi-a alcătuit-o geniul lor, poate că rîd uneori de cei care-i deplîng pentru soarta atît de zbuciumată şi pentru atît de casta lor viaţă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!