vineri, 9 noiembrie 2012

Prostia lui Neamţu

Un nou scandal s-a declansat zilele astea, plecand de la gestul unui lider ARD - e vorba de Mihail Neamtu, care s-a apucat sa recite din Radu Gyr la un miting electoral. Eroare greu de explicat altfel decat prin inconstienta, prostie, neintelegere a realitatii romanesti sau pact cu adversarul politic USL. Iata de ce cred asta.
1. Mihail Neamtu nu avea cum sa nu fie la curent cu tambalaul starnit de Dan Sova de la PSD care a facut niste declaratii referitoare la persecutarea evreilor in Romania, venind cu o pozitie diferita de cea oficiala. Neamtu stie foarte bine ca acel scandal a mai ciupit cateva puncte din scorul USL, asa incat ar fi trebuit sa se fereasca precum dracu' de tamaie de orice declaratie capabila sa acrediteze ideea ca si la ARD sunt lideri care nu pricep, nu stiu, ori refuza sa se alinieze politicii oficiale fata de Holocaust.
2. Mihail Neamtu stie foarte bine ca e suficient ca un personaj precum Radu Ioanid sa faca niste declaratii privind suspiciuni de antisemitism la un lider al unei formatiuni politice, ca de aici sa plece un intreg scandal, cu reverberatii internationale. Nu discut daca existenta unor persoane care au puterea sa porneasca un tsunami al ingrijorarii e un lucru in regula. Poate ca e, poate ca nu e, dar asta e alt subiect. Mihail Neamtu, insa, banuiesc ca vrea sa castige alegerile, nu sa puna in dezbatere publica oportunitatea existentei unor ONG-uri care vegheaza ca flacara antisemitismului sa nu se reaprinda. Poate face si asta, desigur, dar din pozitia unei persoane private, nu din cea a unui lider politic. 
3. Mihail Neamtu stie foarte bine ca un cat de mic gest discutabil pe care-l face un om politic, mai ales in preajma alegerilor, poate sa-l coste foarte mult. Din partea mea, pe Neamtu n-are decat sa-l coste, problema e ca aceste costuri sunt suportate si de ARD, care este singura forta politica din clipa de fata care se opune tavalugului USL, condus de Dan Voiculescu. Cred ca toti romanii au inteles in ultimii 20 de ani ca intr-o democratie este mare nevoie de o opozitie puternica. In opinia mea, nimeni, nici macar Mihail Neamtu, nu are dreptul sa loveasca la radacina opozitiei, cu numai o luna inainte de alegeri.
4. Mihai Neamtu nu are cum sa nu stie ca romanii sunt foarte sensibili la teoriile de tip conspirationist. De indata ce pe scena politica se petrece un eveniment, oamenii incep sa-i caute dedesubturile, fiind convinsi ca e vorba de ceva ocult, din care unii castiga multi bani, ceva legat de masoni, de Soros, de legionari etc etc. Si atunci, cand se aprinde o flama, cu totii capata incredintarea ca e vorba de ceva mult mai profund, pentru ca "nu iese fum fara foc". Ce face romanul obisnuit citind despre gestul lui Neamtu? Nimic altceva decat sa isi spuna in barba: "aha, deci din astia imi sunteti, pui de legionari, ati dat-o pe fata acum, lasa ca nu va mai votez". Mii de oameni care poate ca nici n-au auzit de Radu Gyr cotrobaie acum prin viscerele Internetului si afla de acolo tot felul de lucruri ingrozitoare, pe care apoi le leaga de ARD - formatiune reprezentata de Mihail Neamtu. Deja forumurile sunt pline cu texte de genul:
"Cine-i Neamtu? Un legionar protejat de basisti in speranta ca ...teoriile acestuia ii vor convinge pe oameni sa le dea voturile. Cine n-a aflat cine au fost si cu ce s-au ocupat legionareii, poate ca va merge. Dar de ce sa lasam un asemenea individ sa intre in Parlament? Nu s-ar rasuci Iorga in mormint?" 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!