vineri, 9 noiembrie 2012

Libera exprimare

Daca eu, Raul Baz, un om oarecare, m-as apuca sa spun despre secretarul general al guvernului, Dan Mihalache, ca este un rebut uman si ca-n mintea lui este "intuneric ca-n cur" - dupa o expresie a marelui scriitor Louis Ferdinand Celine, asta ar insemna ca mi-am exercitat dreptul fundamental la libera exprimare, asumandu-mi totodata riscul de a fi actionat in judecata de persoana respectiva. Dan Mihalache insa, din pozitia lui de secretar general al guvernului nu are voie sa spuna despre mine astfel de lucruri, ceea ce, trebuie sa recunoastem, este o ingradire a dreptului acestui cetatean la libera exprimare. Politicienii, insa, consimt ca anumite drepturi sa le fie ingradite, diminuate, pe durata mandatelor pe care le obtin. 
Sa ne amintim de incidentul in care a fost implicat Traian Basescu, alaturi de o jurnalista de la un post de televiziune. Dupa ce a fost urmarit, sacait si, in cele din urma, fotografiat impotriva vointei lui, Basescu i-a luat jurnalistei telefonul cu care facea poze si i-a cerut sa vina a doua zi la Cotroceni ca sa si-l recupereze. Jurnalista a venit, si-a recuperat telefonul de pe care fusesera sterse pozele, dar ce sa vezi: in memorie ramasese, dintr-o eroare, inregistrarea unor cuvinte rostite de Basescu in masina, cand nu-l auzea decat nevasta-sa si care se referau la respectiva jurnalista. "Tiganca imputita", a rostit Basescu. Se stie ce a urmat. Toate antenele varanice, toata presa de la picioarele lui Hrebenciuc, toti mercenarii de tipul Ciuvica au iesit la atac: Basescu este presedinte, nu are voie sa spuna asa ceva nici macar cand este intre patru ochi cu sotia etc etc. Uselistii de rand au luat foc, potopind forumurile cu imprecatii si umori.

Iata ca astazi, 09.11.2012, secretarul general al guvernului, Dan Mihalache, asadar al patrulea om in stat, se exprima marlaneste, necivilizat, grobian si golaneste. In direct si la o ora de varf, acest liberal de frunte a declarat ca Horia Georgescu, directorul ANI (Agentia Nationala de Integritate) este, citez, "o jigodie frustrata". Imi imaginez ca orice om de buna credinta (asta insemnand cu creierul inca ne-vatamat de retorica hrebenciuciuceasca) poate constata ca intre cazul Basescu si cazul Mihalache exista cateva deosebiri fundamentale:
1. Basescu s-a exprimat intr-un cadru restrans, mai precis fata de o singura persoana: sotia lui. Mihalache s-a exprimat in direct, la un post de televiziune.
2. Basescu, sef al institutiei supreme - statul roman,  a rostit cuvinte discriminator-jignitoare la adresa unei persoane din sectorul privat. Mihalache, sef al unei institutii a statului roman, a injurat gros la directorul unei alte institutii a statului roman.
3. Basescu s-a exprimat in particular cu privire la o ziarista care l-a sacait cu intrebari, intr-un spatiu public. Mihalache s-a exprimat public cu privire la seful unei institutii care l-a acuzat ca a incalcat legea
Si, nu in ultimul rand, sa nu uitam ca Basescu nu e decat un marinar cu sapca-n cap, pe cand Mihalache este un reprezentant al "Revolutiei bunului simt" pe care o promoveaza seful lui, Crin Antonescu impreuna cu Dan Voiculescu si cu Gigi Becali - cei doi piloni care definesc bunul simt in Romania.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!