sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Faceti-va bine (184)

Mătrăguna
Denumire ştiinţifică: Atropa belladona.
Denumiri populare: cireaşa lupului, doamna codrului, doamnă mare, beladonă.
Prezentare. Mătrăguna este o erbacee puternică, înaltă de 1,5 metri, perenă. Aparţine familiei  olanaceelor. Rădăcinile sunt ramificate şi bine ancorate în sol. Partea aeriană a mătrăgunei este o tufă impresionantă. Mătrăguna înfloreşte în lunile iulie şi august. Florile sunt brune, violete, roşcate, iar în interior sunt gălbui. Fructele sunt modeste, nişte bobiţe sferice, negre. Mătrăguna creşte în flora spontană de pe tot cuprinsul ţării – la marginea pădurilor, în luminişuri, în tufărişuri, în zone cu arbuşti. Mătrăguna poate fi întâlnită şi sub formă cultivată, preparatele şi extractele din această plantă fiind întrebuinţate nu numai în terapii tradiţionale sau în medicină, ci şi în industria farmaceutică.

Substanţe active importante: atropină, scopolamină, beladonină – care sunt nişte alcaloizi. De fapt, în totalitatea ei, această plantă conţine, în cantitate mare, alcaloizi, care sunt puternic toxici, foarte otrăvitori.
Întrebuinţări. Mătrăguna este o plantă medicinală importantă, având acţiune antispastică, antiasmatică, vasodilatantă. Se foloseşte în tratamente privind buna funcţionare a căilor biliare şi urinare, astmul bronşic, ulcerul gastric şi duodenal, boala lui Parkinson. Este utilizată şi în tratarea bolilor cardio-vasculare, precum şi în oftalmologie. Toate extractele din această plantă acţionează în mod radical asupra sistemului nervos. Utilizarea mătrăgunei, a extractelor sau a oricărui preparat pe bază de mătrăgună poate fi mortală fără îndrumarea medicului. De aceea, mătrăguna nu se va utiliza decât aşa cum se prescrie şi se administrează orice medicament periculos, adică în condiţii de maximă securitate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!