miercuri, 2 mai 2012

Un nou adjectiv

Propun limbii române adoptarea adjectivului „gordian”, introducerea lui în DEX şi utilizarea pe scară extinsă cu accepţiunea de „radical şi ingenios”. Nuanţa asta se va vedea mai bine din exemple.
Îmi amintesc de Mihai Sârbu, una dintre figurile emblematice ale oraşului meu natal - Sinaia. Omul muntelui, şeful Salvamont, mare iubitor de natură şi de animale, prieten adevărat, pe care ştiai că te poţi bizui... O să scriu în curând mai multe despre el. În anii 90, organiza în munţi tabere de cercetaşi, la care aş fi dus-o negreşit pe Maria dacă ar fi fost născută. În fiecare zi, venea acolo un urs, atras de mirosul de mâncare şi asta ar fi putut deveni o problemă. Soluţia simplă ar fi fost închiderea taberei. Dar copiii, împreună cu Mihai, au găsit soluţia gordiană: undeva, într-un loc anume ales, la oarecare distanţă de tabără, puneau mâncare cât să se sature ursul, care îşi lua porţia şi se ducea în lumea lui, fără să mai deranjeze pe nimeni.
Când micul Gauss a fost pus să adune numerele de la 1 la 100, soluţia pe care o știa profesorul lui era efectuarea efectivă a adunărilor, una după alta. Gauss însă a găsit soluţia gordiană: formula 1+2+....+n = n(n+1)/2.
Aşadar, o soluţie gordiană e una care rezolva problema, dar pe o cale ingenioasă.
Întrebarea ar fi: atunci când Alexandru, în loc să se chinuie să-l dezlege, a tăiat cu sabia nodul gordian, a adoptat o soluţie ingenioasă? După mine da, în următorul sens: în vreme ce toată lumea se canonea să dezlege nodul, mergând, aşadar, pe calea bătută, dovedind suficiență şi încăpăţânare, Alexandru a găsit o altă cale, numai a lui, care a rezolvat problema.
O întrebare ar fi: oare orice problemă admite o soluţie gordiană? Înclin să cred că nu. Un exemplu: când cuiva îi este teribil de foame, soluţia unică este să mănânce şi nu văd nimic ingenios aici. Ingenios ar putea fi modul în care face rost respectivul de nişte mâncare, dar asta e deja altă poveste.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!