Dudul
Denumire ştiinţifică:
Morus alba / Morus nigra.
Denumiri
populare: agud, frăgar.
Prezentare.
Dudul face parte din familia moraceelor. Se cunosc două specii de dud: cel ale
cărui fructe sunt albe (Morus alba) şi cel ale cărui fructe sunt negre la
exterior şi roşietice la interior (Morus nigra). Dudul este un arbore puternic,
cu o înălţime de până la 15 metri. Are frunze mari, lobate, fiind utilizate în
hrănirea viermilor de mătase. Lemnul – bun pentru construcţie – este căutat şi
de producătorii de băuturi alcoolice deoarece, pe lângă faptul că se lucrează
bine, are şi calităţi aromatizante şi de pigmentare. În cazul dudului, valoare
medicinală au frunzele (nu contează dacă sunt de la dudul alb sau dudul negru),
din care se prepară o infuzie.
Întrebuinţări.
Infuzia de frunze de dud este astringentă şi alcalinizantă. Se folose şte în
tratamentul diabetului zaharat (ca adjuvant), dar şi pentru rezolvarea deranjamentelor
stomacale şi intestinale – este antidiareică şi este recomandată şi în ulcer
gastric şi duodenal. Mai nou, infuzia de frunze de dud se folose şte şi în
afecţiuni pulmonare sau astenii, fiind antiscorbutică şi tonifiantă. Naturiştii
o recoman dă şi pentru tratarea aftelor şi a stomatitelor.
Din
frunzele dudului se mai poate obţine încă un produs medicinal – extractul
fluid, utilizat în aplicaţii curente, sub formă de picături.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu