vineri, 3 februarie 2012

Despre minuni (1)

Foarte adesea, aud vorbindu-se de minuni. Intr-un fel oarecum inexplicabil, cei care vorbesc despre ele nu sunt in stare sa defineasca notiunea de minune. Cine are acces la internet sau tine in casa un dictionar, daca ar fi curios, ar afla rapid definitia: "Fenomen ieșit din comun, surprinzător, atribuit forței divine sau altor forțe supranaturale". Dar ce inseamna asta, efectiv? Daca eliminam sensul mistic, cel legat de interventia fortei divine, atunci foarte multe lucruri pot fi calificate drept minuni. Pentru ca se petrec mereu o sumedenie de lucruri iesite din comun, ori surprinzatoare. 

Spre exemplu, se naste un vitel cu doua capete. Oricine va spune ca e vorba de ceva iesit din comun, asadar ar fi vorba de o minune. Tot asa, daca cineva castiga doua saptamani consecutiv la loterie, vom putea spune ca e vorba de o minune. In concluzie, daca ne limitam la sensul ne-mistic, constatam ca minuni se petrec zi de zi, pentru ca in permanenta suntem surprinsi de cate o intamplare iesita din comun. Sigur, se poate pune intrebarea: daca un lucru ma surprinde pe mine si nu il surprinde si pe Ionescu de la parter, mai e vorba de o minune? Probabil ca raspunsul corect ar fi ca minunile sunt individuale. Asadar pentru un copil vederea pentru intaia data a marii este o minune, dar pentru un marinar care o vede de o viata e doar o intamplare banala. 
Ramane ca sensul interesant in analiza notiunii de minune este cel mistic, cel care presupune interventia divinitatii. Sa zicem ca tii in mana o vaza de flori si, la un moment dat, ii dai drumul. Vaza cade si se sparge, asta e aproape sigur. Numai ca din cand in cand, se intampla ca acelasi tip de vaza, lasata sa cada de la aceeasi inaltime, nu se sparge. Oare ar fi cazul sa vorbim in acest caz de o minune? Sa spunem ca a intervenit Dumnezeu si, din ratiuni numai de El cunoscute, a hotarat ca vaza sa nu se sparga? Eu cred ca nu ar fi un raspuns corect. Cel mai probabil, exista o explicatie fizica, legata de unghiul sub care a fost inclinata vaza in momentul impactului, de rezistenta materialului din care e confectionata, de faptul ca inaltimea de la care i-ai dat drumul nu a fost aceeasi etc. Asadar, eu nu cred ca daca o cauza produce foarte foarte des un anume efect si din cand in cand nu-l mai produce, asta semnifica interventia lui Dumnezeu, ci modificarea - chiar daca imperceptibila, a conditiilor initiale in care se petrece cauza. Pentru ca daca ai cauze identice, obtii efecte identice. Cand efectele difera, inseamna ca si cauzele difera, chiar daca intr-o masura insesizabila. Ei bine, aici se naste posibilitatea unei interventii divine. Sa zicem ca am putea pune la punct un aparat care sa poata repeta cu exactitate conditiile in care a avut loc un experiment. Sa zicem ca e un aparat care lasa sa cada o moneda de un euro. Este evident imposibil ca un aparat sa lase sa cada de doua ori moneda "in acelasi fel". Pur si simplu conditiile initiale nu mai au cum sa coincida. Daca moneda a cazut la prima eliberare, ea deja s-a deformat la nivel foarte mic. Cand o pui inapoi in aparat, nu-i mai nimeresti vechea pozitie cu precizie absoluta, timpul in care se deschide trapa mecanismului care elibereaza moneda e cu o miliardime de nanosecunda mai mic sau mai mare. Prin urmare, e imposibil sa aruncam de doua ori o moneda in exact aceleasi conditii. Dar sa presupunem ca am realiza (printr-o minune, evident) un astfel de aparat. Atunci s-ar intampla urmatorul lucru: de fiecare data, moneda ar cadea cu fata sau reversul, dupa cum a cazut prima data. Daca a cazut cu reversul, atunci vom sti cu siguranta ca va cadea mereu cu reversul, pentru ca nimic pe lume nu poate sa modifice comportamentul ei cata vreme conditiile initiale au fost aceleasi. Ah, mai trebuie sa presupunem ceva, anume ca si pe parcursul experimentului sunt aceleasi conditii: nu bate vantul, nu se roteste pamantul, nu cad mai multi sau mai putini fotoni pe aparat si pe moneda etc. Totul e exact ca prima data, ca si cum am fi dat timpul inapoi. Prin urmare, fiecare eliberare a monedei este o copie perfecta a eliberarii precedente. Si atunci, moneda va cadea mereu si mereu cu reversul. 
Ei bine, daca in aceste conditii s-ar intampla totusi ca moneda sa cada cu fata, aia ar putea fi considerata o minune. Si tocmai aici mi se pare mie ca e dovada faptului ca acest tip de minune nu poate avea loc.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!