Coada calului
Denumirea
știinţifică: Equisetum arvense.
Denumiri populare.
Această plantă are nu mai puţin de șapte denumiri populare, dintre care
menţionăm: brădișor, barba
ursului, coada mânzului,
părul porcului. Mulţimea denumirilor
demonstrează că este foarte cunoscută și că
oamenii o caută și o utilizează.
Coada calului este o ferigă ce aparţine familiei equisetaceelor. Planta aceasta prezintă o alcătuire deosebită: are două tipuri de tulpini, una fertilă, care apare în lunile aprilie și mai și care produce sporii – și alta sterilă, care asimilează și are culoarea verde. Primăvara, tulpinile acestei plante au culoarea roșu spre brun și seamănă cu o coadă de cal; abia mai târziu apar frunzele verzi, în formă de ace. Coada calului crește mai ales în zona de deal, pe fâneţe umede, pe marginea apelor, pe marginea drumurilor. Valoroase pentru aplicaţii medicinale sunt tulpinile verzi (sterile). Cunoscătorii recomandă atenţie în recoltarea acestei plante, ea putând fi confundată cu alte trei specii, care sunt toxice. În orice caz, trebuie reţinut faptul că specia medicinală, este feriga ale cărei ramificaţii sunt pline la interior. Din coada calului se prepară decocturi, pulberi medicinale, tincturi.
Coada calului este o ferigă ce aparţine familiei equisetaceelor. Planta aceasta prezintă o alcătuire deosebită: are două tipuri de tulpini, una fertilă, care apare în lunile aprilie și mai și care produce sporii – și alta sterilă, care asimilează și are culoarea verde. Primăvara, tulpinile acestei plante au culoarea roșu spre brun și seamănă cu o coadă de cal; abia mai târziu apar frunzele verzi, în formă de ace. Coada calului crește mai ales în zona de deal, pe fâneţe umede, pe marginea apelor, pe marginea drumurilor. Valoroase pentru aplicaţii medicinale sunt tulpinile verzi (sterile). Cunoscătorii recomandă atenţie în recoltarea acestei plante, ea putând fi confundată cu alte trei specii, care sunt toxice. În orice caz, trebuie reţinut faptul că specia medicinală, este feriga ale cărei ramificaţii sunt pline la interior. Din coada calului se prepară decocturi, pulberi medicinale, tincturi.
Substanţe active
importante: săruri de potasiu, bioxid de siliciu, ulei eteric.
Întrebuinţări.
Preparatele din coada calului au efecte antiseptice și contribuie la reducerea
acidităţii gastrice. Sunt recunoscute, de asemenea, proprietăţile lor diuretice
și remineralizante, bronhodilatatoare, antisudorifice și hemostatice. Decoctul (ceaiul)
de coada calului
se bea în
caz de anemii,
reumatism, gută, bronșite, ulcer
gastric. Preparatele medicinale din
coada calului sunt,
totodată, un agent
important în tratarea afecţiunilor
renale și a
infecţiilor urinare, putându-se
utiliza și în
cazul unor afecţiuni cardiace. Unii
specialiști recomandă utilizarea preparatelor din feriga numită coada calului chiar
și în prevenirea cariilor, precum și pentru întărirea unghiilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu